OVAJ ČOVEK JE PREŽIVEO DVE ATOMSKE BOMBE BAČENE NA JAPAN: Opisao UŽASAVAJUĆU scenu, zbog posledica RADIJACIJE je...
Cutomu Jamaguči, Foto: Prinstcreen/Youtube/United Nations

paŽnja

OVAJ ČOVEK JE PREŽIVEO DVE ATOMSKE BOMBE BAČENE NA JAPAN: Opisao UŽASAVAJUĆU scenu, zbog posledica RADIJACIJE je...

Jamaguči se nalazio svega 3 kilometra od mesta na kome je eksplodirala atomska bomba.

Objavljeno:

Cutomu Jamaguči je živeo i radio u Nagasakiju, ali je u leto 1945. otišao na tromesečni poslovni put u Hirošimu.

Tog 6. avgusta spremao se da napusti grad sa dvoje kolega i bio je na putu do železničke stanice kada je shvatio da je zaboravio dokumenta koja su mu bila potrebna da putuje iz jednog grada u drugi tokom ratnog stanja. Zato se vratio na svoje radno mesto i u 8.15 bio je u javnom prevozu kada je američki bombarder B-29 Enola Gaj negde u oblacima iznad njega ispustio svoj smrtonosni teret.

Jamaguči je kasnije pričao da je čuo avion, ali da se nije obazirao na njega. Na kraju krajeva, bio je rat i bombarderi su stalno nadletali Japan. A onda se dogodila eksplozija i sve što je Jamaguči video bila je svetlost.

Jamaguči se nalazio svega 3 kilometra od mesta na kome je eksplodirala atomska bomba. Od siline su mu pukle bubne opne, svetlost ga je privremeno zaslepila, a jara koja je usledila ostavila ga je sa ozbiljnim opekotinama preko leve strane torzoa.

Detonacija atomske bombe na Hirošimu

Atomska bomba
foto: Profimedia

Nakon što se osvestio, Jamaguči je krenuo da potraži svoje kolege. Ispostavilo se da su i oni preživeli. Zajedno su proveli noć u skloništu pre nego što su se sledećeg dana vratili kući - u 320 kilometara udaljen Nagasaki.

Druga atomska bomba

U Nagasakiju, Jamaguči je zalečio rane. Iako ga je porodica nagovarala da leži, dva dana kasnije, u zavojima se pojavio na poslu. Bio je oko 11 sati 9. avgust 1945. i upravo je svojim kolegama prepričavao strahote koje je preživeo u Hirošimi. Niko od njih nije moga da veruje da jedna bomba može da uništi čitav grad i skeptično su slušali priču. A onda su i sami osetili eksploziju. Američki bombarder u 11.02h bacio je atomsku bombu “Fat Man” na grad.

Jamaguči ovoga puta nije povređen u eksploziji, ali je visoka temperatura sagorela zavoje i ponovo dojvatila njegovu osetljivu kožu. Više od nedelju dana nakon patio je od visoke temperature i neprekidnog povraćanja.

Jamagučijeva porodica - žena i mala ćerka, takođe su preživele bombardovanje. Par je kasnije dobio još dve ćerke. Tokom savezničke okupacije Japana, on je radio kao prevodilac da bi se kasnije zaposlio u “Mitsubišiju” na projektovanju tankera za naftu.

Posledice bombardovanja nosio je i na telu i na duši. Nije više čuo na levo uvo, privremeno je ostao bez kose, a zavoje na osetljivim delovima kože nosio je godinama. Ožiljci na tim mestima ostali su mu do kraja života.

Život posle bombardovanja

Godine 1957. dobio je status “hibakuša” ("osobe pogođene eksplozijom") u bombardovanju Nagasakija, ali je tek 24. marta 2009. japanska vlada zvanično priznala njegovo prisustvo i u Hirošimi tri dana ranije. Nakon toga mediji su se zainteresovali za njegovu priču i prozvali ga “Čovek zvani sreća” i “Atomski čovek”.

Jamaguči je postao javni protivnik upotrebe nukleranog oružja i to je ostao sve do duboke starosti. U osamdesetim godinama je napisao knjigu o svojim iskustvima, kao i knjigu poezije. Učestvovao je u dokumentarnom filmu o “dvostrukim preživelima” pod nazivom “Twice Survived: The Doubly Atomic Bombed of Hiroshima and Nagasaki” koji je 2006. prikazan u Ujedinjenim nacijama.

Na projekciji se zalagao za ukidanje atomskog oružja.

- Razlog što mrzim atomsku bombu je zbog onoga što ona čini dostojanstvu ljudi - rekao je u jednom intervjuu pred kraj života.

U poznim godinama Tsutomu Jamagči je podlegao onom što je u medicini poznato kao “bolest radijacije” uključujući katarakte i akutnu leukemiju. Umro je od raka želuca 4. januara 2010. u 93. godini, a od kancera je preminula i njegova supruga.

00:35

Kinez čarobnim kockama napravio portrete tajkonauta

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.