PRELEPOJ ŽENI LEKAR NA RUTINSKOJ OPERACIJI UPROPASTIO ŽIVOT: Unakazio je da ne može OČI da OTVORI
Ilustracija, Foto: Printscreen/Facebook/ElizabethRainer

JEZIVO

PRELEPOJ ŽENI LEKAR NA RUTINSKOJ OPERACIJI UPROPASTIO ŽIVOT: Unakazio je da ne može OČI da OTVORI

Prelepu ženu lekar je upropastio prilikom rutinske operacije

Objavljeno:

Ko vidi Elizabet Rajner (41) odmah pomisli da Korušanka ima staklene oči. Ali 41-godišnjakinja svoj trenutni izgled „duguje” nekoliko promašenih operacija. Elizabet više ne može kontrolisano da pomera levo oko, ima ograničeno vidno polje i može da očekuje da će očna jabučica u bilo kom trenutku propasti u očnu duplju – na primer ako iznenada kine: „Osećam se unakaženo i jako sam loše. Imam senzorne poremećaje i ne mogu ni da se našminkam“, objašnjava ona u intervjuu za „Tudey“ .

Pre 13 godina dijagnostikovana joj je Grejvsova bolest, preterano aktivna štitna žlezda. Bolest dovodi do masnih naslaga iza oka, što gura očnu jabučicu iz očne duplje: „To je dovelo do problema sa kapcima koji su se istegli“, seća se Rajner.

Pošto bi to dovelo do dugotrajnog oštećenja mrežnjače, ona je u decembru 2021. odlučila da ukloni masno tkivo: „Lečila sam se u LKH Grac, gde mi je lekar preporučio bečku opštu bolnicu. Mislila sam tada: što je bolnica veća, to su lekari bolji."

Zbog toga se 41-godišnjakinja obratila iskusnom specijalisti na odeljenju oralne i maksilofacijalne hirurgije: „Iako je zahvaćeno samo levo oko, doktor je urgirao da se odradi i desno. Hteo je i da mi podesi jagodice besplatno.U suštini želeo je da uradi više nego što je bilo potrebno“, kaže Rajner.

Doktor je okrivio da nije dovoljno vežbala oko

U aprilu 2022. 41-godišnjakinja je operisana u AKH - ali prema njenim rečima, nije bila obaveštena o potencijalnim rizicima i očigledno je nedostajao klasični informativni list. Bolnica poriče ove navode. Međutim, posle zahvata - u kome su joj operisana oba oka Elizabetino stanje se pogoršalo. Više nije mogla da pomeri levo oko i videla je iskrivljene i ponekad petostruke slike: „Tada su se pojavile moje prve sumnje".

Tokom prve kontrole, doktor je navodno okrivio za nije dovoljno radila „trening za oči“: „Pokušao je da me ubedi da je to moja krivica. Ali moje vrednosti štitne žlezde su bile u normali“, kaže Rajner. Druga operacija usledila je krajem juna, tokom koje joj je stavljen implant i polovina očne duplje gurnuta napred.

Sledećeg jutra Elizabeta je već imala velike bolove, ali joj je ipak savetovano da nastavi da pomera oko. Pošto bol i smetnje vida nisu jenjavali, ona je iznova pokušala da kontaktira hirurga - bezuspešno. Zato se obratila jednom od kolega lekara u AKH, koji je otkrio da su korišćeni hirurški šavovi bili previše debeli i da je opseg pokreta levog oka bio ozbiljno ograničen. Pored toga, rožnjača je nepovratno oštećena.

Operacija
foto: Printscreen/RTS

Pored svih bolova, usledio je šok: izraslina nalik na kvržicu izbušena je iz Rajnerove slepoočnice: „Hirurg je zategnuo šrafove previše čvrsto tokom druge operacije, tako da je implant puko tokom operacije. On je samo rekao: „ Ja sam "samo jak čovek", navodi Rainer.

Treći postupak je takođe bio neuspešan

Njen lekar je 41-godišnjakinji savetovao još jednu operaciju, u koju je želela da uključi sada penzionisanog hirurga AKH: „Nisam videla drugi izlaz, pa sam pristala“, kaže Rajner. U novembru 2022. godine, 41-godišnjakinji je uklonjen oštećen implantat i donji kapak pričvršćen za čelo šavom. Operacija je obavljena u privatnoj klinici i koštala je oko 6.000 evra.

Ali čak i nakon treće procedure, Rajnerovo levo oko je ostalo nepomično, a vidno polje je bilo ozbiljno ograničeno. Bol i problemi sa vidom takođe nisu nestali. Zbog toga je Elizabeta potražila specijalistu za oči - i našla ga u Španiji: "Nikada ranije nisam imao ovakav slučaj. Pokazalo se da su operacije odrađene katastrofalno", objasnio je španski hirurg.

Prema rečima specijaliste, Elizabetin očni mišić je oštećen, nervi su prekinuti bez ikakvog razloga, a sinusi su joj suženi. Posle dve intervencije španskog lekara, za koje je morala da izdvoji oko 36.000 evra, njeni bolovi i problemi sa vidom su se smanjili, a oko je u najmanju ruku stabilizovano.

Žena iz Koruške sada želi nazad novac za poslednja tri postupka (oko 42.000 evra) i traži pravdu: Prema rečima njenog advokata Mihaela Štumvola, postoji „višestruka zloupotreba“. „Dokazaćemo koliko je cela procedura izvedena nekompetentno i čvrsto smo uvereni da ovo nije izolovan slučaj“, rekao je Štumvol.

Tužba nije odbačena

Trenutno su u toku pregovori za vansudsko poravnanje, a planiran je i stručni izveštaj za procenu rada hirurga. Prema Štumvolu, tužba nije isključena - mogla bi da uključi, između ostalog, odštetu, naknadu za bol i patnju, nesavesnost i odgovornost za trajnu i posledičnu štetu. Pored toga, još dve žrtve istog lekara kontaktirale su advokatsku kancelariju: „Mi ovo ne vidimo samo kao individualnu sudbinu, već kao sistematski propust i Opšte bolnice u Beču i medicinskog sistema u Austriji“, objašnjava Štumvol.

Bonus video: KOREOGRAFIJA SAMO JEDAN SAT

03:09

KOREOGRAFIJA SAMO JEDAN SAT

(Espreso/NajŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.