AKO VIDITE MRTVOG JEŽA OVO NIKAKO NEMOJTE RADITI: U Srbiji se širi VRLO BITAN APEL, evo šta se dešava
Jež, Foto: Printscreen YouTube/MrPlazanac

pažnja

AKO VIDITE MRTVOG JEŽA OVO NIKAKO NEMOJTE RADITI: U Srbiji se širi VRLO BITAN APEL, evo šta se dešava

U gradskim parkovima, dvorištima i baštama ovih dana biste mogli da zateknete neprijatnu scenu - ježa toliko usnulog da se čini kao da je mrtav

Objavljeno: 14:03h

Društvenim mrežama kruži bitan apel i molba svima koji ovih dana naiđu na ježa koji im se čini mrtav. Moguće je, pišu, da je životinja živa, ali je u hibernaciji i treba joj naša pomoć. To nije često, ali je ipak moguće.

- Novembar je, sezona hibernacije ježa. Ako pronađete "mrtvog" ježa, nemojte ga zakopati, niti bacati u smeće...

Neki mogu doći u vaše dvorište tražeći sigurnost i toplinu za zimski san, neki su toliko umorni od potrage da završe spavajući na čudnim mestima poput ulice ili pločnika. Tokom zimskog sna, otkucaji srca i opšti rad tela lagano usporavaju kako bi sačuvali energiju, što može zbuniti osobu da jež mrtav. - piše u objavi na profilu Žanete Penge.

U slučaju da vidite "zaspalog" ježa, navodi se u objavi, pobrinite se da je na sigurnom, toplom mestu gde može da ostane narednih pet meseci.

Kako hibernacija funkcioniše?

Metabolizam životinje koja hibernira se usporava i temperatura joj opada, u nekim slučajevima čak i ispod tačke smrzavanja. Tako na primer, vevericama može pasti na -2°C.

Disanje se takođe usporava. Kod slepih miševa, ritam otkucaja srca može pasti sa 400 na samo 11 otkucaja u minuti! Neke hladnokrvne životinje, poput nekih vrsta žaba, proizvode prirodni antifriz da bi preživele smrzavanje.

Životinje takođe prestaju da jedu i u mnogim slučajevima prestaju da izlučuju. Sve se ovo dešava kako bi životinja trošila manje energije.

Hibernacija je raznovrsnija nego što mislite. Mnoge životinje hiberniraju u jazbini cele zime, ali neke životinje hiberniraju leti. Neke ribe mogu hibernirati u vodootpornoj ovojnici sluzi, ako im jezero presuši. Određene ptice i slepi miševi ulaze u svojevrsnu dnevnu hibernaciju koja se naziva torpor.

Da li je hibernacija zapravo samo duga dremka?

Postoji velika razlika između hibernacije i spavanja. Tokom hibernacije, životinje ne samo da spavaju, već su podvrgnute fiziološkim promenama koje mogu biti vrlo drastične. Najznačajniji element hibernacije je pad telesne temperature, ponekad i do 17°C! Vitalne funkcije hibernirajuće životinje se veoma razlikuju od onih kod budne životinje.

Bonus video:

05:31

Danas na meniju kod Seke i Raše krompir harmonika!

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.