ZBOG OVOG PARAZITA KOJI JEDE LJUDSKO MESO ŽENA JE OSLEPELA NA JEDNO OKO: Ni danas ne vidi NA NJEGA, neizlečivo je
Ilustracija, Foto: printscreen Instagram/california_eye_associates

jezivo

ZBOG OVOG PARAZITA KOJI JEDE LJUDSKO MESO ŽENA JE OSLEPELA NA JEDNO OKO: Ni danas ne vidi NA NJEGA, neizlečivo je

Uprkos višestrukim posetama lekaru opšte prakse, u narednim nedeljama, njeni simptomi su se pogoršali, da bi se u novembru prošle godine probudila - potpuno slepa na jedno oko

Objavljeno:

Tridesetosmogodišnja žena otkrila je zastrašujuću priču o tome kako je ostala delimično slepa zahvaljujući parazitu koji jede meso i koji joj se nastanio - u oku.

Ono što izaziva još veću jezu je to što je uverena da je ovu pošast "pokupila" na veoma uobičajenom mestu koje svi povremeno koristimo.

Nakon što je u avgustu 2022. godine otišla na plivanje na bazen, ova asistentkinja u srednjoj školi, primetila je blage simptome i nelagodnosti koje su uključivale svrab i suve oči, kao i umor.

Uprkos višestrukim posetama lekaru opšte prakse, u narednim nedeljama, njeni simptomi su se pogoršali, da bi se u novembru prošle godine probudila - potpuno slepa na jedno oko.

Uskoro je usledila i dijagnoza - keratitis akanthamebe.

Oči, Oko, Trljanje očiju, Vid, Umor, Žena, Naočare
foto: Profimedia

U pitanju je infekcija rožnjače koju izaziva mikroskopski organizam zvan Acanthamoeba, koji se obično nalazi u prirodi u vodenim telima, kao i u vodi iz česme u domaćinstvu, bazenima, hidromasažnim kadama, u zemljištu ili vazduhu. Generalno ne nanosi štetu ljudima, ali može da izazove ozbiljna oboljenja oka ako inficira rožnjaču.

- Otišla sam na plivanje na bazen, gde sam koristila i tuš. Tog dana sam takođe umivala lice i kod kuće, ujutru i uveče - priseća se Šerin za "Metro" kako je sve počelo, naglašavajući da se i danas suočava sa stravičnim posledicama ove infekcije.

Nakon što joj prvobitni tretmani bez recepta nisu pružili olakšanje, Šerin je otišla kod lekara opšte prakse koji joj je prepisao antibiotike, koji su se pokazali neefikasni. Lekar ju je potom uputio kod optičara, koji joj je dao uput za bolnicu. Tamo joj je dijagnostikovana herpes simpleks infekcija oka, zašta je dobila steroide i kapi za oči. Međutim, ostala je sumnjičava prema dijagnozi i lečenju.

- Nikada u životu nisam imala ni herpes, tako da mi je to bilo čudno. Poslali su me kući sa antibiotskim kapima za oči i steroidima iako sam im rekla da oralni antibiotici već nisu delovali - ispričala je Šerin.

Tokom narednih nekoliko nedelja, njeno se stanje se pogoršavalo.

- Imala sam neprekidan tup bol u oku. Nije bilo sve kako treba, ali sam nekako mogla da funkcionišem u svakodnevnim obavezama - priseća se Šarin koja se vratila posle izvesnog vremena u bolnicu jer ju je oko još bolelo a ponestajali su joj lekovi.

U bolnici je dobila još lekova - ali stvari su se ubrzo pogoršale.

- U razmaku od deset nedelja između dva pregleda i uzimanja steroida po četiri puta dnevno, jedno jutro sam se probudila sa najneverovatnijim bolom u oku i potpuna slepa na to oko - prenela je Šerin koja se odmah vratila u bolnicu gde joj je konačno dijagnostikovan acanthamoeba keratitis.

Ono što je bilo poražavajuće za ovu ženu je da je nakon povratka iz bolnice otišla kod privatnog lekara gde je dobila još šokantnije vesti.

- Lekari su mi objasnili da je ova retka infekcija veoma otporna na lečenje i da je parazit bio ojačan steroidima koje je uzimala deset nedelja, te da je sada postao super otporan - objasnila je Šerin.

Zbog ovoga Šerin je i danas slepa na jedno oko i još pati od drugih simptoma.

- Tri nedelje sam bila vezana za krevet i četiri meseca za kuću. Bila sam na bolovanju ukupno pet meseci. Nemam vid na levoj strani, što me sprečava da učestvujem u aktivnostima poput igranja fudbala sa svojim učenicima. I danas osećam tup bol, suvoću, svrab, bol i još uvek sam osetljiva na svetlost, dok mi se zenica bori da se proširi zbog ožiljaka na prednjem delu oka - opisuje ova žena čija je jedina nada za oporavak transplantacija rožnjače, koja može, ali ne znači i da će funkcionisati.

02:09

OPASNI PARAZIT POJAVIO SE U VOJVODINI! Prenose ga psi i lisice i lako ide s čoveka na čoveka: OVO JE NAJBOLJI NAČIN ZAŠTITE

(Espreso/telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.