AKO VAS UJEDE PČELA ILI OSA ODMAH URADITE OVO: Može vam spasiti život u par sekundi
Foto: Profimedia

POGLEDAJTE

AKO VAS UJEDE PČELA ILI OSA ODMAH URADITE OVO: Može vam spasiti život u par sekundi

Izbegavajte grebanje rane da biste smanjili rizik od infekcije

Objavljeno:

Ma koliko se branili, neprijatni susreti s insektima, pogotovo s pčelama i osama, mogu biti veoma ozbiljni. Ako vam se to dogodi, evo šta bi trebalo da radite posle uboda.

Važno je da uklonite žaoku sa otrovom što je pre moguće. Možete ju je sastrugati sa kože pomoću ivice kartice, a ako je nemate pri ruci, možete koristiti nokte. Ne bi trebalo da to radite prstima ili pincetom jer to može izazvati širenje otrova.

Posle uklanjanja žaoke trebalo bi da operete mesto uboda vodom i sapunom i da stavite led ili hladnu oblogu na mesto uboda. Držite je najviše 10 minuta da biste smanjili otok.

Izbegavajte grebanje rane da biste smanjili rizik od infekcije i ne stavljajte sirće ili sodu bikarbonu jer je malo verovatno da će pomoći.

Kako ih izbeći?

Izbegavajte slatkaste parfeme jer miris privlači ose. Ne nosite odeću jarkih boja. Ostanite mirni ako vam se osa približi ili sleti na telo. Samo lagano mahnite da je oterate. Ne dirajte osinje gnezdo i ako ga vidite, nemojte mu se previše približavati.

Neki ljudi su alergični na ubode ovih insekata i zbog njega mogu imati anafilaktički šok, pa se moraju hitno obratiti lekaru.

Simptomi šoka su otečenost, svrab, vrtoglavica, mučnina i povraćanje, grčevi u stomaku, nagli pad krvnog pritiska...

Bonus video

02:15

NAJEZDA PČELA U CENTRU BEOGRADA! Ukoliko ih ugledate OVO NIPOŠTO ne radite! U gradu se nalazi BLIZU 3.000 ODBEGLIH ROJEVA!

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.