FOTOGRAFIJA NA KOJU SE CEO SVET JEŽI: Evo kako DANAS izgleda DEVOJČICA sa pozadine SVAKOG KOMPJUTERA (FOTO)
Čuvena fotografija "Avganistanska devojka", Foto: Printscreen/Youtube/shutterreleaseworld

naježićete se

FOTOGRAFIJA NA KOJU SE CEO SVET JEŽI: Evo kako DANAS izgleda DEVOJČICA sa pozadine SVAKOG KOMPJUTERA (FOTO)

Evo kako danas izgleda i živi čuvena devojčica sa fotofrafije

Objavljeno:

Jedna od najpoznatijih fotografija na svetu, pod nazivom "Avganistanska devojka", nastala je 1984. godine kada je Mekari radio na priči o avganistanskoj izbegličkoj krizi. U tom trenutku Mekari je uspeo da iskoristi priliku, i u šatoru je fotografisao prelepu Šarbat, koja je tada imala samo 12 godina.

Fotografija je bila toliko jedinstvena da je završila na naslovnoj strani National Geographica, a identitet devojke otkriven je tek nakon što je fotografija zaista dostigla svetsku slavu.

Iako je ceo svet bio zapanjen lepotom ove devojčice, kasnije je utvrđeno da Mekari nije imao dozvolu da je fotografiše, jer prema paštunskoj tradiciji, žene ne smeju da pokažu lice muškarcima koji nisu deo njihovog porodica.

Fotografija je postala poznata, a ona nije imala pojma da je svetski poznata, novinar je naravno stekao slavu za ovu fotografiju, ali Šarbat je i dalje živela u siromaštvu. Napustila je školu i udala se za pekara samo godinu dana kasnije.

Tako je postala majka sa samo 13 godina, rodila 4 sina, a kćerka je preminula. Zbog teškog života i situacije u kojoj se nalazila, Šarbat je sa porodicom pobegla iz Avganistana, a Mekari je 2002. krenula u potragu za njom.

Uspeo je da je pronađe i ponovo fotografiše, međutim, kritike na njegov račun nisu jenjavale i mnogi su smatrali da se toj ženi nije dovoljno odužio.

U crnom od glave do pete: Madonin sin se pojavio na Nedelji mode u Parizu, brkovi u prvom planu

Šarbat je tada izjavila da nije imala pojma da je svetski poznata, muž joj je umro od hepatitisa C, a 2016. u Pakistanu je uhvaćena jer je tamo boravila sa lažnim dokumentima.

Ona je osuđena na 12 dana pritvora i novčanu kaznu, nakon čega je deportovana u Avganistan. Kada se vratila u svoju zemlju, dočekali su je sada bivši predsednici u palati Kabul i obećali da će joj biti pružena finansijska pomoć.

Tako je godinu dana kasnije dobila kuću od 280 kvadratnih metara i 700 dolara mesečno za život i medicinske troškove. Međutim, nakon što su talibani zauzeli Kabul 2021. godine, počeli su da prete Šarbat, kao i drugim poznatim ženama, a krajem te godine dobila je status izbeglice u Italiji.

Bonus video: Modni fotograf slikao voditeljku usred emisije

01:24

MODNI FOTOGRAF JE SLIKAO VODITELJKU USRED EMISIJE! Otkrio trikove za lepši izgled, ALI JEDNA STVAR JE NAJVAŽNIJA!

(Espreso/Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.