DOKTOR GA JE POSLAO U ŠETNJU ZBOG SRCA, IZ NJE SE VRATIO BOGAT: Njegov DETAČKI SAN mu je doneo ĆUP SA ZLATOM (FOTO)
Iskopani zlatnici, Foto: Arkeologisk museum/ Twitter/ Printscreen

neverovatno

DOKTOR GA JE POSLAO U ŠETNJU ZBOG SRCA, IZ NJE SE VRATIO BOGAT: Njegov DETAČKI SAN mu je doneo ĆUP SA ZLATOM (FOTO)

Ovo vrlo lako i vama može da se desi ukoliko živite blizu nekih aheoloških nalazišta u Vojvodini

Objavljeno:

Erlend Bor iz Norveške je rešio da ode na pregled kod doktora. Ovaj 51-godišnjak se danima osećao loše, a njegov izabrani lekar mu je posevatovao da što pre mora da se aktivira i da vežba. Odluka je pala, rešio je da ispuni svoj dečački san i postane arheolog amater u potrazi za tragovima prošlosti, pa je kupio detektor metala i krenuo u istraživanje ostrva Renesoj.

Drugim rečima, spojio je lepo i korisno - šetnja će mu omogućiti da bude aktivan, a ispunjenje sna da se oseća ispunjeno i srećno. Ali ono na šta nije računao je da će sve ovo rezultirati najvećim arheološkim otkrićem u poslednjih 100 godina u Norveškoj.

Umesto čokolade - zlato

Kako to obično biva, taman kada je jednu šetnju privodio kraju, njegov detektor metala je počeo da pišti, šaljući mu signale da se ispod njegovih nogu nalazi nešto: "Isprva sam mislio da su neki čokoladni novčići ili delovi igračke u pitnanju. Bilo je potpuno neverovatno."

Međutim, nakon kratkog razmišljanja rešio je da pozove eksperte iskusnog oka kako bi utvrdili o čemu je reč. Arheolozi su odmah shvatili da se ne radi o čokoladi, već o devet zlatnih medaljona, koji su nekada davno ukrašavali nečiji vrat i slali poruku: "Ja sam bogat/a", i tri zlatna prstena pride.

Dizajn medaljona je posebno zainteresovao arheologe, jer su oni na sebi imali prikaze konja koji se vezuju za nordijsku mitologiju. Naime, kako je na njima predstavljena ljudska figura pored konja sa isplaženim jezikom i umronim stavom, oni veruju da je ovde prikazan Odin dok leči bolesnog konja svog sina - simbol nade za ozdravljenje i novi život.

Ole Madesen iz Arheološkog muzeja Univerziteta Stavanger i vođa istraživanja je izjavio da je ovo "najveće otkriće zlatnih predmeta u poslednjih sto godina u Norveškoj". I dodao da se datuju u period 5. veka i vezuje se za period Velike seobe naroda, te da se uzevši u obzir lokacija najverovatno radi o dragocenostima koje je neko sakrio ili o daru za bogove tokom nestabilnih vremena.

KULTURNO BLAGO BEOGRADA U OPASNOSTI?! Sagovornici Kurira upozorili: Konak kneginje Ljubice ugrožen zbog novogradnje:

04:41

KULTURNO BLAGO BEOGRADA U OPASNOSTI?! Sagovornici Kurira upozorili: Konak kneginje Ljubice ugrožen zbog novogradnje

(Espreso/ National Geographic Srbija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.