KUPILA SLIKU NA BUVLJAKU ZA 400 DINARA, SADA ĆE JE PRODATI ZA 230.000 EVRA: Zinućete kad čujete KAKO je to URADILA
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/RT Santos

ZANIMLJIVO

KUPILA SLIKU NA BUVLJAKU ZA 400 DINARA, SADA ĆE JE PRODATI ZA 230.000 EVRA: Zinućete kad čujete KAKO je to URADILA

Kupila je sliku na bulevaru za 400 dinara, a pretvorila je u pravo blago

Objavljeno: 19:21h

Ljubiteljka antikviteta je 2017. godine kupila sliku na buvljoj pijaci i platila je svega četiri dolara i našalila se da se možda čak i radi o pravom umetničkom delu slikarske porodice Vajet.

Ona je tada umetničko delo odnela kući, ali odlučila je da malo istraži po netu o kakvom se delu tačno radi. Nije našla nikakve informacije, a pošto je nekoliko godina krasila njenu spavaću sobu, rešila je da je skine. Tako skinuta slika je ostala zaboravljena u kutku nekog njenog ormana.

Dok je čistila kuću prošlog maja ponovo je otkrila sliku, ali kako je internet mnogo napredovao od tada ona je odlučila da pokuša sa deljenjem slike. Ona je objavila fotografije rada na Fejsbuk stranici "Stvari pronađene u zidovima" koja je posvećena "pričama o stvarima koje ste pronašli u zidovima, iskopali u svom dvorištu, ili u onoj napuštenoj kući prekoputa vaše bake", prema opisu grupe.

Mnogi su ostavili komentar na njenu objavu i naveli su je da stupi u kontakt sa Loren Luis, bivšu kustoskinju koja je radila sa slikama tri generacije porodice Vajet. Nakon što je lično videla delo, Luis je bila "99% sigurna da je autentična".

Galerija
foto: Printscreen/Twitter/@damiengayle

- Iako ima određene manje ogrebotine i potrebno joj je površinsko čišćenje, bila je u neverovatnom stanju s obzirom na to da niko od nas nije imao ideju kakav je put prošla u poslednjih 80 godina, rekla je kustoskinja.

Kako prenose mediji, Vajet je često stvarao omote za izdavače periodičnih publikacija i romana. Slika koju je pronašla žena na buvljaku, će se ovog meseca naći na aukciji i jedna je od četiri koje je Vajet završio za izdanje knjige Helen Hant Džekson "Ramona" iz 1939. godine, prvobitno objavljene 1884. godine.

U njoj je Vajet naslikao mladog naslovnog lika, okrenutog prema ostareloj hraniteljici, dok se religiozna figura nazire među ženama.

Aukcijski rekord za bilo kog člana porodice Vajet postavljen je prošle godine, tokom prodaje kolekcije suosnivača Majkrosofta Pola Alengejda, među kojima se našla i slika Endrua Vajeta iz 1980. godine "Dnevno sanjarenje". Prodata je za preko 23,2 miliona dolara, za sedam puta više od prvobitnih procena.

Procenjuje se da će ova slika biti prodata za 250.000 dolara, što je oko 230.000 evra.

Bonus video: 90 godina od rođenja glumca Velimira Bate Živojinovića

05:51

90 godina od rođenja glumca Velimira Bate Živojinovića

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.