O OVOM PLEMENU SVI BRUJE, RAĐAJU SE SA MUTACIJAMA: Svako 4. DETE izgleda OVAKO, zovu ih i BIZARNIM imenom (VIDEO)
Pleme, Foto: Printscreen/youtube/Missing Radar

NEOBIČNO

O OVOM PLEMENU SVI BRUJE, RAĐAJU SE SA MUTACIJAMA: Svako 4. DETE izgleda OVAKO, zovu ih i BIZARNIM imenom (VIDEO)

Pripadnici plemena Doma, takođe poznatih kao pleme vaDoma ili Bantvana, često se nazivaju “ljudi nojevi” zbog njihovih 'noj' stopala

Objavljeno:

Pleme iz regije Kaniemba u Zimbabveu poznato je po retkom genetskom stanju koje mnogi njegovi članovi nose – ektrodaktiliji. Genetska mutacija, takođe poznata kao sindrom kandže jastoga, odnosi se na odsustvo jednog ili više prstiju na rukama ili nogama pri rođenju.

Veruje se da se mutacija javlja kod svakog četvrtog deteta rođenog u plemenu Doma. Većini članova nedostaju tri srednja prsta i umesto toga imaju samo dva spoljna prsta, koja su okrenuta ka unutra.

Ovo je autozomno dominantno stanje koje je rezultat jedne mutacije na hromozomu 7.

Sada je protivno zakonu Tribunala da se članovi venčaju van grupe kao rezultat stanja sa dva prsta – da bi se sprečilo širenje u drugim plemenima.

Zbog svojih zakona i izolacije, zadržali su genetsku mutaciju koja se javlja više nego u bilo kojoj drugoj populaciji.

Uprkos zakonima koji zabranjuju sklapanje braka izvan plemena, stanje je prisutno u drugim počastima uključujući Talaundu ili Talaote Kalangu iz pustinje Kalahari za koje se veruje da dele zajedničko poreklo sa Vadomom.

Prema izveštajima, zajednica ne smatra da je mutacija invaliditet, uprkos tome što mnogima otežava hodanje i izuzetno im je teško da trče. Takođe ne mogu da nose cipele zbog mutacije, ali mnogi od vaDoma nerado nose tkanine bilo koje vrste.

Umesto toga, pleme veruje da je to osobina koju treba slaviti i omogućava im da se brže penju na drveće.

Penjanje po drveću je korisna veština za članove zajednice jer praktikuju tradicionalni lovačko-sakupljački način života – lov, ribolov, lov na med i skupljanje divljih plodova i korena piše britanski daily star

U izveštajima se dodaje da su oni jedini tradicionalni lovci-sakupljači autohtoni u Zimbabveu, dodajući da takođe imaju mali pristup plodnoj zemlji.

Međutim, poslednjih godina vaDoma je bila ugrožena od strane čuvara divljači zbog suzbijanja krivolova. Mnogi su napustili svoj lovačko-sakupljački način života i preselili se u nizije.

19:50

Da li možete da pretpostavite na kom se drvetu najlepše spava i koje je najfascinantnije pleme na svetu?

(Espreso/zanimljivostidana.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.