SPAVAO JE NA ULICI PRLJAV I GLADAN, A ONDA JE SEO ZA KLAVIR: Ljudima IŠLE SUZE od prizora koji je USLEDIO (VIDEO)
Beskućnik, Foto: YouTube/printscreen/vvrozp

tužno

SPAVAO JE NA ULICI PRLJAV I GLADAN, A ONDA JE SEO ZA KLAVIR: Ljudima IŠLE SUZE od prizora koji je USLEDIO (VIDEO)

Njegova autoska kompozicija je danas u repertoaru skoro svakog pijaniste, a ovo je priča ajana Arkanda.

Objavljeno:

Muzika je uvek bila pismo za ceo svet. Nkada nije poznavala, niti će poznavati religiju i boju kože. Setimo se kroz istoriju koliko života je spasila za vreme ratova i velikih nedaća. Primer toga je ostvarenje "Pijanista" (The Pianist), biografski i ratni film koji je režirao Roman Polanski.

U pitanju je adaptacija autobiografije poljskog muzičara jevrejskog porekla, Vladislava Špilmana, kog je umeće sviranja klavira spaslo logora, a na kraju i smrti.

I evo sada, u 21.veku, muzika je jednom beskućniku, koji je živeo u krajnje nehumanim uslovima, bio prljav i izgladneo, spasla život. Zahvaljujući snimku koji je postao viralan on je pronašao dom, dobio klavir, slavu, kao i mogućnost lečenja od zavisnosti i mentalnih bolesti. Nažalost, preminuo je 4 godine nakon što je postao poznat celom svetu, ali priče o njemu i danas žive, kao i njegova kompozicija "The Beggining" (Početak), a ovo je priča o njemu.

Videla ga slučajna prolaznica

Rajan Arkand (1971-2018) je bio kanadski ulični pijanista. Njegovo klavirsko umeće otkriveno je dok je živeo na ulici 2014. godine, kada ga je jedna prolaznica slučajno čula kako svira na trgu "Čerčil" u Edmontonu. Njeno ime je Roslin Polard i ona je neobičnog čoveka pitala da li može da snimi video njegovog nastupa, koji je potom postavila na Jutjub.

Keri Rokvud, koja je bila sa Arkandom u domu, prisetila se da je on kao dete mucao, ali ne i kada je pevao.

- Sećam se da je kao klinac imao običaj da se zaključa u sobu i svira kako ne bi čuo buku koja mu je uvek smetala. Uvek je u sve unosio muziku i ona je bila njegov način života - rekla je Rokvudova.

Kris Lelovbrd, još jedan Arkandov rođak, rekao je da on potiče iz porodice talentovanih muzičara i da je uvek bio spreman da podučava druge, a i kao odrastao čovek prema muzici je osećao veliku strast.

- Moramo da skinemo taj epitet "beskućnik". Iza tog epiteta stoji osoba i to veoma inteligentna i talentovana osoba - rekao je tada taj rođak.

Arkand se borio sa zavisnošću od alkohola, posebno u dvadesetim. Bio je otvoren po pitanju činjenice da ga je zavisnost često vodila u zatvor. Išao je iz zatvora u bolnicu, pa opet na ulicu.

Život nakon viralnog videa

Nakon što je njegov video-snimak postao viralan, Arkand se preselio u Ambros Plejs (Ambrose Place), stambeni kompleks u centru Edmontona. Tada je dobio i prvi klavir zahvaljujući humanitarnim sredstvima.

- Sada mogu da sviram i komponujem, to je ono što želim i što sam oduvek želeo - rekao je tada Arkand.

Međutim, nažalost, ništa što se dogodilo nije promenilo njegove pređašnje loše navike. Na početku se trudio, išao u rehabilitacioni centar, borio se sa zavisnošću i mentalnim smetnjama, ali navike iz prošlosti teško su se menjale.

Sveštenik Kris Šmit, u bazilici Svetog Josifa, rekao je da je Arkand često svraćao u crkvu. Retko je tražio da svira, ali je često želeo da priča o Bibliji. Arkandovo poznavanje Svetog pisma impresioniralo je Šmita.

- Uvek je bio spreman da pokuša ponovo i nikada nije odustajao. Imao je mnogo borbi u životu, mnogo trauma, mnogo bola. Imao je smetnje u razvoju i borio se sa mentalnim zdravljem. Pokušao je da se izbori i sa porocima, ali nažalost nije uspeo - rekao je Tkačuk.

Rajan Arkand je umro u martu 2018. godine.

"The beggining"

Njegova kompozicija, koju je prva zabeležila slučajna prolaznica i koja ga je proslavila, popularna je i danas. Srceparajuća melodija inspiriše pijaniste širom sveta da se posvete kompoziciji i po komentarima mnogih nije je lako odsvirati. U pitanju su posebne emocije koje je definitivno imao samo kompozitor i tvorac te numere.

(Espreso/Srećna republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.