AKO STE DO SADA OVAKO HRANILI MAČKU, ODMAH PRESTANITE: Malo koji vlasnik zna kako je zapravo PRAVILNO
Mačka, Foto: profimedia

VAŽNO JE

AKO STE DO SADA OVAKO HRANILI MAČKU, ODMAH PRESTANITE: Malo koji vlasnik zna kako je zapravo PRAVILNO

Mačke zaista znaju ponekad da nam stave veliki znak pitanja iznad glave

Objavljeno:

Jedno od njih je svakako i ovo: da li bi ih trebalo hraniti po nekom režimu ili im dozvoljavati da gricnu kad god nešto požele? Raspored hranjenja ljubimaca je važan, ako želite da oni budu zdravi, jaki i da dugo žive.

Kao posvećen vlasnik jedne krznene loptice nužno je da se uverite da radite sve što je u vašoj moći da svojoj mački obezbeđujete zdrave i ujednačene obroke. Ali, koliko često ju je zapravo potrebno hraniti?

Hranjenje mačke u različitim uzrastima i fazama

Kao prvo, nije isto ako u svom domu imate mače i odraslu mačku. Kako mače raste njegove potrebe za hranom se menjaju, kao i količina iste. Postroji nekoliko glavnih faktora koje je potrebno uzeti u obzir kada se donosi odluka o hranjenju mačke, a to su specifične nutritivne potrebe obzirom na fazu u kojoj se mačka nalazi, kao i pristup koji želite da koristite kada joj dajete hranu.

Osim mačića, mačke koje nose mlade imaju veću potrebu za hranom od drugih odraslih jedinki. Pored toga, težina i zdravlje mačke uslovljavaju način njenog hranjenja. Mačke koje su zdrave, aktivne i mlade zahtevaju više hranljivih materija od onih koje su u zreloj dobi i većinu vremena leže u svojoj korpi.

Kada i kako hraniti mačku?

Hrana na dohvat ruke

Ako imate osećaj da je vaša mačka stalno gladna, odnosno da uvek traži dodatak hrane iako je upravo pojela punu činiju, trebalo bi da razmislite o tome da joj u manjoj količini ona bude uvek dostupna. U tom pogledu bolji izbor je suva hrana, jer bi se mokra mogla pokvariti po toplom vremenu. Pa opet, trebalo bi uzeti u obzir da hrana koja je uvek dostupna može dovesti do gojaznosti kod mačke. Pri ovom izboru hranjenja mačke prilično je teško primećivanje promena u načinu ishrane, a to je opet važno da bi se na vreme uočili znaci potencijalnih bolesti. U slučaju da mačku želite na ovaj način da hranite, potrebno je da joj jednom dnevno sipate hranu u njenu posudu i dozvolite joj da vremenom nauči da sa njom raspolaže.

Hranjenje po rasporedu

Sa hranjenjem prema određenom rasporedu u toku dana započinje se od malih nogu mačke. Sipanje vlažne ili suve hrane u posudu u određeno doba dana je najbolji način da se prati koliko mačke jede. Ovo je posebno korisno u domovima sa više mačaka. Međutim, može se dogoditi da vas mačka prati u stopu između obroka u nadi da će dobiti još hrane. Stručnjaci tvrde da bi mačiće trebalo hraniti 3 puta dnevno, a mačke iznad godinu dana do 2 puta dnevno, ujutro i uveče.

(Espreso/Magauin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.