OVAKVU SARMU JE IVO ANDRIĆ JEO U SOKOBANJI: Evo čime je PUNJENA, ukus je mnogo bolji od OBIČNE (RECEPT)
Sarma, Foto: Bakina kuhinja

UKUSNO

OVAKVU SARMU JE IVO ANDRIĆ JEO U SOKOBANJI: Evo čime je PUNJENA, ukus je mnogo bolji od OBIČNE (RECEPT)

Jedini srpski nobelovac je često posećivao Sokobanju gde je uživao u mirnim šetnjama i druženju sa meštanima, a posebno je voleo specijalitete iz tog kraja

Objavljeno:

Ivo Andrić, jedini srpski književnik koji je 1961. godine dobio Nobelovu nagradu za roman "Na Drini ćuprija" izuzetno je voleo kulinarske specijalitete iz sokobanjskog kraja.

Andrić je često posećivao Sokobanju, a apartman 144 na drugom spratu hotela “Moravica” u kome je pisac redovno odsedao, pretvoren je u spomen sobu sa policama, sofama, foteljama, knjigama, priborom za jelo i drugim stvarima koje je koristio.

Ivo Andrić
foto: Profimedia

U ovom gradu je uživao u mirnim šetnjama i druženju sa meštanima, a posebno je zavoleo specijalitete iz tog kraja, prvenstveno ovčije kiselo mleko bez kojeg nije mogao da zamisli nijedan obrok, pitu od sukanih kora sa ovčijim sirom i jagnjeću sarmicu.

Jagnjeća sarmica

Namirnice:

- 1 kg jagnjećih iznutrica (crna i bela džigerica, srce),

- 1 trbušna maramica,

- 3 glavice crnog luka,

- 4 jajeta,

- 200 ml kisele pavlake ili jogurta,

- ulje,

- so,

- biber,

- lovorov list,

- mlevena crvena paprika

Priprema: Maramicu potopiti u hladnu vodu sa malo soli i sirćeta i ostaviti da odstoji nekoliko sati. Za to vreme par puta promeniti vodu. Srce i obe džigerice takođe ostaviti u hladnoj vodi da odleže. Isprati ih, pa kuvati oko sat vremena u slanoj vodi začinjenoj biberom u zrnu i lovorom. Skuvane iznutrice sitno iseckati. Na ulju izdinstati sitno isečen crni luk, dodati seckane iznutrice, pa još malo dinstati sve zajedno.

Sarma od svežeg kupusa, Sarma
foto: Printscreen/Youtube/ Cookrate - Deutschland

Začiniti solju, biberom i mlevenom crvenom paprikom. U prohlađenu masu umešati 2 jajeta. Posudu za pečenje podmazati, pa staviti polovinu trbušne maramice. Po njoj rasporediti izdinstanu masu, pokriti drugom polovinom, pa sve umotati u oblik sarme. 2 jajeta umutiti sa pavlakom, pa preliti preko sarmice. Zapeći u rerni na 220 stepeni oko pola sata. Služiti sa ovčijim kiselim mlekom.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.