ZNATE LI ŠTA OZNAČAVAJU ŽUTE I CRVENE TAČKE NA GUMAMA AUTOMOBILA? Svi VOZAČI ovo moraju čuti
Gume, Foto: RINA

znate li ovo

ZNATE LI ŠTA OZNAČAVAJU ŽUTE I CRVENE TAČKE NA GUMAMA AUTOMOBILA? Svi VOZAČI ovo moraju čuti

Crvene i žute tačke se često mogu videti na gumama (posebno kada su nove), a važne su prilikom postavljanja gume na felne i balansiranja

Objavljeno:

Automobilske gume nisu savršene i na njima postoje male nesavršenosti. Dakle, neki proizvođači koriste ove oznake da označe važne tačke na pneumaticima i signaliziraju vulkanizerima šta da rade.

Crvene i žute tačke se često mogu videti na gumama (posebno kada su nove), a važne su prilikom postavljanja gume na felne i balansiranja. Žuta tačka označava mesto na obimu gde vaša guma ima najmanju težinu. To može biti zbog konzistencije gume, dodatnog ispupčenja na bočnoj strani gume ili neke druge nesavršenosti, piše Ravijahak.

Iz bilo kog razloga, taj deo gume je lakši od bilo koje druge tačke oko spoljne ivice gume. Taj deo pneumatika poravnava se sa ventilom na felni.

Gume, Gume za automobile, Zimska oprema
foto: Profimedia

Sa druge strane, crvena tačka označava najvišu tačku radijalnog odstupanja i varijacije radijalne sile. Ne samo da je proizvođačima guma teško da naprave savršeno izbalansiranu gumu već je veoma teško napraviti i savršeno okruglu gumu.

Ove tačke olakšavaju balansiranje jer označavaju maksimalnu tačku varijacije radijalne sile (RFV), odnosno kada se guma okreće, sila koja deluje na gumu i točak biće maksimalna u oblasti crvene tačke.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.