VAŽILA JE ZA BOMBU JUGOSLAVIJE, A ONDA JOJ JE TRAGEDIJA PREKRATILA ŽIVOT: Evo šta joj se desilo NA KRAJU (FOTO)
Gordana Kosanovi, Foto: prentscreen/youtube/RTS Prikazuje

svi se sećamo

VAŽILA JE ZA BOMBU JUGOSLAVIJE, A ONDA JOJ JE TRAGEDIJA PREKRATILA ŽIVOT: Evo šta joj se desilo NA KRAJU (FOTO)

Po sopstvenoj želji, sahranjena u Dićima pored svoje bake Mašinke. Posle njene smrti, pozorište u Milhajmu ustanovilo je nagradu “Gordana Kosanović”, koja se dodeljuje svake druge godine

Objavljeno: 10:15h

Glumica Gordana Kosanović važila je za neverovatnu lepoticu, a ovaj svet tragično je napustila 8. marta 1986. godine na svoj 33. rođendan, nakon što je neko vreme patila od teške bolesti.

Na filmskom platnu se pojavila prvi put 1976. godine. U pitanju je bilo ostvarenje “Vrhovi Zelengore” Zdravka Velimirovića. Međutim, te godine dobila je i ulogu u filmu “Čuvar plaže” u režiji Gorana Paskaljevića. Igrala je u filmovima “Osvajanje slobode” u režiji Zdravka Šotre i “Usijanje” Bore Draškovića i “Piknik u Topoli”.

Glumica je napravila i internacionalnu karijeru, a predstave koje je igrala u nemačkom pozorištu Teatar na Ruru sve su emitovane na nemačkoj nacionalnoj televiziji, sve sem poslednje predstave “Lulu”, koji je igrala tri meseca pre smrti, teško bolesna.

Po sopstvenoj želji, sahranjena u Dićima pored svoje bake Mašinke. Posle njene smrti, pozorište u Milhajmu ustanovilo je nagradu “Gordana Kosanović”, koja se dodeljuje svake druge godine.

Svoju internacionalnu karijeru je započela 1981. odlaskom u Milhajm u Teatar na Ruru, gde je sarađivala sa rediteljem Robertom Čulijem, Italijanom, kom je bila vodeća glumica. Do angažmana u instranstvu je došlo tako što ju je Italijan primetio u Ateljeu 212, a tamo ju je sačekalo vatreno krštenje.

Naime, Gordana je odmah zamenila bolesnu glumicu u predstavi “Bog”, a za pripremu monologa imala je svega tri sata i na sve to publika uopšte nije primetila da se radi o strankinji. Za pet godina provedenih tamo odigrala je glavne uloge u predstavama “Elektra”, “Bog”, “Galeb”, “San letnje noći”, “Mušica”, “Novi proces”…

– Po dolasku u Nemačku samo mi je jezik bio nepoznat, a jezik je samo jedno od pravila igre, a kada je dete željno igre, ono uči pravila strahovito brzo, gotovo spontano, samo da bi se igralo – govorila je o Nemačkoj i njihovom jeziku.

Tragična heroina, kako ju je zvao Radoš Bajić, najviše je patila što je odvojena od deteta, pa je često morala da putuje iz Nemačke za Jugoslaviju, a u jednom intervjuu je istakla da je izgubila svoj mir.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.