OVU TAJNU MEK DONALDSA NIKO NIJE ZNAO: Tiče se LOGOTIPA, nikada ne biste pogodili o čemu je reč
Mek, Foto: Dragan Kadić

KO BI REKAO

OVU TAJNU MEK DONALDSA NIKO NIJE ZNAO: Tiče se LOGOTIPA, nikada ne biste pogodili o čemu je reč

Verovatno ste videli logotip McDonald’sa bezbroj puta tokom svog života, bez obzira jeste li obožavatelj diva brze hrane ili ne.

Objavljeno:

Ali sigurno niste puno razmišljali o tome kako je ikonski dizajn izmišljen ili o pametnoj psihološkoj taktici kojom je izabran logo jarko crvene i žute boje.

Prema psihološkinji i vodećoj stručnjakinji za boje Karen Haller, specifičan odabir crvene i žute nije samo da bi se znak istakao. Prema objavi na Kareninoj web stranici za savetovanje o ponašanju, ovaj odabir boja nije slučajan, a raspoloženje koje ova kombinacija boja emituje savršeno je za njihovo ciljno tržište.

Udubljujući se u nauku koja stoji iza ovoga, Karen je objasnila značenje.

– Gledajući pozitivne psihološke kvalitete crvene i žute u odnosu na industriju brze hrane, crvena izaziva stimulaciju, apetit, glad, ona privlači pažnju. Žuta izaziva osećaje sreće i druželjubivosti. Kada kombinujete crvenu i žutu, radi se o brzini i hitrosti. Uđite, jedite i izađite – objasnila je.

Mek
foto: Dragan Kadić, Ilustracija

Žuta je takođe najvidljivija boja na dnevnom svetlu, zbog čega se McDonald’sov ‘M’ može videti iz velike udaljenosti. Jezik boja prenosi se mozgu brže nego reči ili oblici jer deluju direktno na osećaje i emocije, dodala je.

Karen zatim nastavlja s objašnjenjem zašto je upravo McDonald’s u poslednje vreme promijenio brojne boje poslovnica u zelenu, koja umesto toga ‘izaziva osećaje prirode, prirodne i ekološki prihvatljive’.

– Ovaj zanimljiv izbor daje opušteniji i manje užurbani dojam – kaže, na način koji Karen uspoređuje s uličnim divom, Starbaksom, piše Mirror.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.