ZNATE LI RAZLIKU IZMEĐU MOLJCA I LEPTIRA? Niko nije znao da je baš OVO U PITANJU
Moljac, Foto: Prisma by Dukas Presseagentur GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

IMA LI RAZLIKE

ZNATE LI RAZLIKU IZMEĐU MOLJCA I LEPTIRA? Niko nije znao da je baš OVO U PITANJU

Insekti koje nazivamo lepidoptere definisani su krilima i ustima-slamčicama, pomoću kojih gutaju tečnost

Objavljeno: 15:33h

Svi moljci i leptiri pripadaju grupi Lepidoptera, koja je jedan od velikih, mega-raznovrsnih reda insekata na planeti, koji obuhvata oko 165.000 vrsta širom sveta, od kojih su samo oko 18.000 leptiri. Slična situacija postoji i u Britaniji gde imamo samo oko 60 vrsta leptira, ali preko 2.500 zabeleženih leptira. Dakle, jasno je da ako želimo da primenimo uobičajeno, englesko ime na red Lepidoptera, 'moljci' je mnogo prikladnije od 'leptiri'.

Hajde da napravimo razliku jednom za svagda.

Leptiri i moljci dele mnogo karakteristika: I jedni i drugi su insekti, život započinju iz larve, obe vrste razvijaju velika, sjajna i raznobojna krila

Ipak, postoje razlike koje možete uočiti čak i ako niste entomolog.

Leptir, Insekti, Cveće
foto: AP

Moljci i leptiri izgledaju i ponašaju se slično zbog toga što pripadaju istom redu insekata.

Insekti koje nazivamo lepidoptere definisani su krilima i ustima-slamčicama, pomoću kojih gutaju tečnost. Rađaju se kao larve sa segmentiranim telima i prolaze metamorfozu kako bi dospeli do zrelog oblika.

Kada gusenica lepidoptera dođe u fazu lutke, ona se tada razvija ili kao moljac ili kao leptir. Moljci se uglavnom raspoznaju prema njihovim antenama. Za razliku od leptira koji imaju duge, mršave antene, proširene pri vrhovima, antene moljaca imaju redove čekinja koje podsećaju na dlačice, a šire se poput perja.

Leptir
foto: Rina

Ukoliko ne vidite antene, sledeća su krila. Krila moljaca imaju strukturu koja nedostaje krilima leptira - frenulum, koji spaja prednji i zadnji deo krila. Kada leptiri sklapaju svoja krila oni to čine „iza leđa”, kao stranice knjige. S druge strane, moljci krila sklapaju ravno, kao papirni avion. Što se tiče boje krila, leptiri poput monarha ili lastavice imaju jarko obojena krila, dok su krila moljaca obično tamnijih nijansi smeđe i krem boje - mada ovo nije uvek pravilo. Neke vrste moljaca, kao što je luna i ružičasti javorov moljac, imaju izrazito živopisne boje.

Nije samo fizički opis taj koji nam govori o kojoj vrsti lepidoptere se radi. Doba dana kada ih možemo videti, takođe, upućuje na to da li je u pitanju leptir ili moljac. Većina leptira je diurnalna, što znači da su aktivni tokom dana, dok su moljci obično aktivni noću. Moljci su evoluirali kako bi koristili mesečevu svetlost za svoje kretanje, za razliku od leptira kojima je potrebna dnevna, sunčeva svetlost. I jedna i druga vrsta insekata privlači svetlost trema ili, na primer, logorske vatre.

Dragi Jelić o mjuziklu Crni leptir:

01:21

Dragi Jelić o mjuziklu Crni leptir

(Espreso/ Nacionalna geografija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.