OVA SLIKA IZ JUGOSLAVIJE KRIJE PROKLETSTVO: Kruži priča o njoj, ako je imate u kući ODMAH JE IZBACITE
Dečak, Foto: Youtube Printscreen/Haunting painting

KO BI REKAO

OVA SLIKA IZ JUGOSLAVIJE KRIJE PROKLETSTVO: Kruži priča o njoj, ako je imate u kući ODMAH JE IZBACITE

Slika uplakanog dečaka jedna je reprodukcija koju je u vreme stare Juge na zidu imala svaka druga kuća.

Objavljeno:

Ovaj motiv je završavao i na slatkišima, postoje njegove brojne verzije. Međutim, malo ko zna za legendu o prokletstvu koju ova slika krije.

Originalno delo po uzoru na koje su nastale brojne verzije i reprodukcije uplakanog dečaka (ali i devojčice) naslikao je italijanski umetnik Đovani Bragolin, a nakon pedesetih godina prošlog veka širom sveta je masovno distribuirana reprodukcija.

Prvi misteriozni događaj koji je počeo da izaziva kontroverze oko uplakanog dečijeg lica desio se 5. septembra 1985. Tada je britanski tabloid The Sun preneo priču iz Eseksa citirajući vatrogasca koji je izjavio da su u ovom gradu u kućama potpuno uništenim požarom pronalazili neoštećene verzije slike. Kako je do toga došlo u tom trenutku niko nije mogao da objasni.

Posledice su među sujevernima ipak bile očekivane, pa je slika vrlo brzo proglašena ukletom, a vatrogasci koji su do tada jedini znali za neobičan slučaj uklonili su iz svojih domova ovo delo, verujući da ono privlači nesreću.

Bilo je dovoljno nešto više od dva meseca da se urbana legenda o ukletoj slici masovno proširi, što je navelo britanskog komičara i novinara Stiva Panta da se ozbiljnije pozabavi tematikom. U maniru današnjih Mythbustersa, on je snimio emisiju koja se pozabavila fenomenom, u produkciji BBC Radija 4. Istražujući istoriju slike i njenih reprodukcija, Pant je došao do saznanja da su reprodukcije pravljene na poseban način - tako što im je površina premazana posebnom supstancom koja je teško zapaljiva. Ovo je dovelo do zaključka da je u kućama zahvaćenim požarom, kada bi vatra stigla do sporne slike, prvo izgorela struna na kojoj je slika visila, a onda bi slika pala na pod licem nadole i na taj način bi ostala netaknuta.

dečak
foto: Youtube Printscreen/Haunting painting

Ipak, nisu uspeli da objasne zašto se isto nije desilo sa drugim slikama.

A vi, da li ste imali ovu sliku u svojoj kući i da li biste podelili s nama neka paranormalna iskustva tim povodom? Pišite nam u komentarima.

(Espreso/Noizz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.