ZBOG OVOG VOĆA DETE UMALO UMRLO: Sva ga deca OBOŽAVAJU, a vrlo je OPASNO! Evo šta treba URADITI (FOTO)
Dete, Foto: Profimedia

savet

ZBOG OVOG VOĆA DETE UMALO UMRLO: Sva ga deca OBOŽAVAJU, a vrlo je OPASNO! Evo šta treba URADITI (FOTO)

Ovaj trenutak presekao je majku na pola

Objavljeno: 22:42h

Objavljujući na Instagram stranici Tiny Hearts Education, mama je podelila svoju priču kako bi druge roditelje upoznala sa opasnostima određenih namirnica.

Svojoj ćerki Oliviji (4 godine) i sinu Oskaru je napravila užinu koja se sastojala od šake grožđa i sušenih žitarica.⁠ „Prvi put od kada sam čula za to jadno dete koje je umrlo gušeći se u grožđu, desilo se da ih nisam presekla na pola“, rekla je ona. „Mislila sam: ona ima skoro pet godina, nije ona vrsta klinca da baca hranu i guši se", dodala je ona.

Ali nekoliko trenutaka kasnije, mama je čula svoju ćerku i "u trenutku je znala šta se dogodilo". „Potrčala sam do nje – nije mogla da diše“, rekla je. Olivija je otišla da žvaće grožđe i ono joj je pucalo u zadnjem delu grla i zaglavilo se.⁠

Prisećajući se užasnog trenutka, mama je rekla da je okrenula Oliviju i udarila je koliko je mogla između lopatica.

„Delovalo je kao da je sve gotovo, usne su joj pomodrele jer uopšte nije mogla da diše“, rekla je. Mamin partner, Džejmi, uspeo je da izvede „neki manevar” zbog kojeg je grožđe „proletelo preko sobe”, objasnila je ona. Ona sada poziva sve roditelje da nauče prvu pomoć. "Molim vas, neka ovo bude podsetnik svim roditeljima - moj život se sinoć skoro zauvek promenio zbog moje nepažnje", dodala je mama. Kako sprečiti gušenje?

Kada se dete guši, disajni putevi su mu delimično ili potpuno blokirani, što znači da možda neće moći pravilno da diše. Možda će moći da ga oslobode kašljanjem, ali ako to nije moguće, moraćete da im odmah pomognete. Ovako možete spasiti dete kada počne da se guši, navodi NHS.

Stanite ili kleknite iza svog deteta.

Stisnite pesnicu i stavite je između pupka i rebara.

Uhvatite ovu ruku drugom rukom i oštro povucite ka unutra i nagore.

Ponovite do pet puta.

Uverite se da ne pritiskate donji grudni koš, jer to može da ošteti.

(Espreso/ Naj Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.