MUDROST VELIKOG GENIJA: Otkrivena Ajnštajnova beleška o tajni SREĆNOG života!
Albert Ajnštajn, Foto: Profimedia

KO BI REKAO?

MUDROST VELIKOG GENIJA: Otkrivena Ajnštajnova beleška o tajni SREĆNOG života!

Aukcijska kuća "Winner's" potvrdila je autentičnost beleški

Objavljeno:

Dve beleške koje je Albert Ajnštajn predao jednom dostavljaču u Tokiju, od kojih je jedna o tajni srećnog života, pojavile su se 95 godina kasnije i uskoro će biti ponuđene na prodaju na aukciji u Jerusalem.

Slavni fizičar, autor teorije relativiteta, 1922. je bio na turneji u Japanu, gde je održavao predavanja. U to vreme je saznao da će biti predložen za Nobelovu nagradu za fiziku i njegova slava se proširila i izvan naučnih krugova.

U Imperial Hotelu u Tokiju jedan dostavljač mu je doneo pošiljku. Nije poznato da li je dostavljač odbio napojnicu, u skladu sa lokalnim običajem ili Ajnštajn nije imao sitnine, ali nije želeo da ga ostavi praznih ruku, pa mu je predao dve beleške na nemačkom.

- Možda, budeš li imao sreće, ove beleške će biti puno vrednije od napojnice - rekao mu je Ajnštajn, tvrdi prodavac beleški.

Na jednoj od njih, napisanoj na listu papari sa logom Imperial Hotela, piše "miran i skroman život donose više radosti od nemirne trke za uspehom".

Na drugoj belešci, na belom papiru, nalazi se slavna uzrečica pripisana Lenjinu "Gde ima volje, ima i načina".

Aukcijska kuća "Winner's" potvrdila je autentičnost beleški. "One nemaju naučnu vrednost ali mogle bi da pomognu u određivanju ličnih razmišljanja Ajnštajna, čije je ime postalo sinonim za genijalnost", ocenio je Roni Gros, zadužen za najveću kolekciju arhiva tog fizičara na Jevrejskom univerzitetz u Jerusalemu.

Dve beleške biće ponuđene na prodaju u utorak u kući "Winner's" u Jerusalemu uz druge predmete, među kojima su pisma koje je Ajnštajn napisao pred kraj života.

(Espreso/Srbijadanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.