KIKIRIKI ZAPRAVO NIJE VOĆE: Evo kojoj porodici biljaka pripada, IZNENADIĆETE SE
Kikiriki, Foto: EPA/BILAWAL ARBAB

neverovatno

KIKIRIKI ZAPRAVO NIJE VOĆE: Evo kojoj porodici biljaka pripada, IZNENADIĆETE SE

Da li ste znali da kikiriki zapravo nije koštunjavo voće?

Objavljeno: 21:54h

Upravo tako, iako većina nas misli da kikiriki pripada grupi slanih grickalica poput lešnika, oraha i pistaća, on je zapravo član porodice biljaka kojima pripadaju i sočivo i grašak.

Ovaj neobični plod kikiriki drveta raste neubičajeno i uvek na isti način. Svaki izdanak daje dve ili tri ljuske u kojima se po pravilu uvek nalazi dva do tri ploda koji su nepogrešivo sastavljeni od dve polovine sastavljene crvenom ljuskom.

Više o kikirikiju:

Naraste od 30 do 50 cm. Iako bi ga mnogi svrstali u orašaste plodove, botanički, kikiriki pripada porodici mahunarki zajedno s graškom, lećom, grahom i drugima.

Još jedna zanimljivost je i ta da se cvjetovi biljke razvijaju iznad zemlje, a zatim se zbog svoje težine svijaju prema zemlji i ulaze unutar nje gdje se razvijaju i sazrijevaju mahune kikirikija. Svetlosmeđa ljuska s okomitim linijama sadrži dva ili tri zrna kikirikija.

Svako ovalno zrno sastoji se od dvije polovice koje su prekrivene crveno-smeđom tankom kožicom. S obzirom na količinu bjelančevina i masti, kikiriki se prerađuje i u maslac, ulje, brašno i pahuljice.

Sinonim: Arahid, arahis, arašidi, zemno orašče, orašac; Engleski naziv: Peanuts; Latinski naziv: Arachis hypogea L.

(Espreso/Doktor.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.