DOKTOR SE 5 GODINA NIJE OKUPAO, SPROVEO EKSPERIMENT NA SOPSTVENOJ KOŽI: Ovo je njegov NAJNOVIJI SNIMAK (VIDEO)
Doktor, Foto: Printscreen Facebook/James Hablin

svet inenađen

DOKTOR SE 5 GODINA NIJE OKUPAO, SPROVEO EKSPERIMENT NA SOPSTVENOJ KOŽI: Ovo je njegov NAJNOVIJI SNIMAK (VIDEO)

Istraživao svoju kožu

Objavljeno: 11:03h

Često govorimo o higijeni i njenoj važnosti, međutim, poslednjih godina, od kako su mnogi poznati holivudski glumci počeli da govore o tome kako se ne kupaju svakodnevno, počevši od čitavog haosa sa decom Eštona Kučera i Mile Kunis, preko Džejka Džilenhola, sve češće čujemo kako mnogi preispituju svoje navike.

A upravo to je uradio i jedan lekar, koji je napravio petogodišnji eksperiment i istraživao svoju kožu.

Džejms Hemblin iznenadio je svet kada je objavio da se nije tuširao pet godina, odnosno nije koristio nikakve sapune niti kupke, već samo običnu vodu. Lekar i predavač na Jel univerzitetu za svoju knjigu "Clean: The New Science of Skin" odlučio je da sprovede eksperiment sa samome sebi.

Naime, Hemblin je u knjizi odlučio da se fokusira na najveći organ - kožu. Nizom eksperimenta i istraživanja došao je do nekoliko važnih lekcija. Prvo, kaže da opsednutost sapunom može da uzrokuje alergije.

- Ceo taj put istraživanja i učenja u mojoj knjizi o mikrobiomu kože i istoriji verovanja o higijeni i čistoći stvarno me naterao da promenim svoje navike, ispričao je lekar.

Prema njegovom mišljenju, mikrobi su prisutni u okolini i to se neće promeniti ako se osoba istušira. Dakle, on veruje da su mikrobi neophodni za održavanje zdrave ravnoteže, na primer u probavnom sistemu.

- Znate da pokušaj iskorenjivanja mikroba u vašim crevima nije najbolja stvar koju možete da učinite, istakao je Džejms.

Iako ne koristi šampon ni gel za tuširanje, Hemblin pere ruke sapunom. Osim toga, održava određene navike, a voda je i dalje njihov važan deo.

- Još uvek ponekad pokvasim kosu. Iz mog kupatila su nestale kreme, pilinzi i dezodoransi. Ali i dalje perem zube. Radim samo ono što smatram zadovoljavajućim ili stvarno potrebnim u medicinskom smislu, zaključio je on, prenosi Index.hr.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.