SVEŠTENIK OTKRIO ŠTA ZNAČI SRPSKA NOVA GODINA: Ovo je malo ko znao, a NEMA KO JE NE SLAVI
Nova godina, Foto: Printscreen/RTS

OBRATITE PAŽNJU

SVEŠTENIK OTKRIO ŠTA ZNAČI SRPSKA NOVA GODINA: Ovo je malo ko znao, a NEMA KO JE NE SLAVI

Ova dva značajna praznika označavaju početak koji ukoliko u pokajanju dočekamo ponoć,obećava blagoslovenu Novu godinu

Objavljeno: 16:19h

Pravoslavni vernici širom sveta 13. januara slave Novu godinu po starom Julijanskom kalendaru,a prvi dan u novoj godini se vezuje za Obrezanje Gospodnje i Svetog Vasilija Velikog.

Ova dva značajna praznika označavaju početak koji ukoliko u pokajanju dočekamo ponoć,obećava blagoslovenu Novu godinu.

-Ona se dočekuje u pokajanju za grehe koje smo učinili tokom godine koja je za nama,a dočekujemo je u veselju uz blagoslov Božji da godina bude blagoslovena-rekao je ranije starešina prokupačke crkve Svetog Prokopija Nikola Ilić.

Nova godina
foto: Printscreen/RTS

Inače u prvom novom danu po lokalnim tradicionalnim običajima koji nisu i crkveni lomi se hleb i ko pronađe novčić u njemu očekuje ga blagostanje.U ovim krajevima na primer u Kuršumliji se mese male pogačice,pa ukućanin koji uzme onu sa novčićem,imaće sreće,a u Prokuplju je uobičajnije da se mesi proja u kojoj se stavlja novčić.

Obeležavanje Srpske pravoslavne nove godine počelo je 1923.godine kao vid prkosa Hrvatima od strane Srba jer novu godinu računaju po Julijanskom kalendaru,prenosi Telegraf. Nastavljanje slavljenja Nove godine po starom kalendaru izazvalo je negodovanje katoličkih Hrvata koji su tražili da je kralj Aleksandar zabrani. Upravo zbog toga,Srbi su iz prkosa narednih godina sve glasnije slavili “svoju” Novu godinu, koja potom dobija i epitet da je srpska.

Inače slavi se uSrbiji,Crnoj Gorai,Bosni i Hercegovini(Republici Srpskoj),Makedoniji, pravoslavni deloviHrvatske.Takođe se slavi,kako se navodi u Vikipediji, i uRusiji,Belorusiji,Ukrajini,Jermeniji,Moldaviji,Gruziji...

Zanimljivo je i to da tradicija obeležavanja Julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj (kao Alter Silvester), kao i u nekim delovima Galske zajednice u Škotskoj (Edinburški 'Am Bothan').

(Espreso/Prokuplje na dlanu)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.