OVO JE NAJLUKSUZNIJI HOTEL NA SVETU, IMA ČAK 7 ZVEZDICA: Dijamanti i RASKOŠ, a evo GDE SE NALAZI (VIDEO)
Burj Al Arab, Foto: Ben Morris Youtube printscreen

AU, AU

OVO JE NAJLUKSUZNIJI HOTEL NA SVETU, IMA ČAK 7 ZVEZDICA: Dijamanti i RASKOŠ, a evo GDE SE NALAZI (VIDEO)

Ne postoji međunarodno priznato rangiranje hotela, koje bi važilo za sve hotele u celom svetu.

Objavljeno:

Ipak, najčešće se pet zvezdica ili isto toliko dijamanata koristi kao prepoznatljiv znak najvišeg kvaliteta. Međutim, postoji i nekoliko hotela na svetu koji tvrde da imaju 7 zvezdica, a jedan takav se možda uskoro izgradi i u Dubrovniku.

Sa kategorizacijom hotela započelo se, najpre, kako bi turisti znali šta mogu da očekuju. U hotelu se ocenjuje kvalitet hrane, veličina i uređenost soba, da li hotel ima spa i fitnes centar i tome slično. Broj zvezdica često se koristi i kako bi se odredio cenovni rang, kao i visina takse koju bi hotel morao da plati.

Međutim, ne postoji definicija šta sve uljučuje hotel sa tri zvezdice, koja važi za sve zemlje Evrope. Tako na ovom kontinentu hotel sa 3 zvezdice može u jednoj zemlji biti kvalitetniji, nego, primera radi, u susednoj.

Kako bi se rešile ovakve nedoslednosti, u Evropi je ustanovljena organizacija hotela, restorana i kafea, pod nazivom HOTREC. U sklopu ove organizacije, hotelijeri zemalja poput Nemačke, Austrije, Holandije, Češke, Švajcarske stvorili su asocijaciju Hotelstars union.

Kako bi se uskladili međunarodni standardi u klasifikaciji hotela, Hotelstars union je lansirao sistem klasifikacije hotela. Oni se rangiraju od jedne do pet zvezdica, uz oznaku Superior, koja znači da je hotel zadovoljio minimalne uslove koje zahteva određeni standard, ali ne u tolikoj meri da bi prešao u višu kategoriju.

U nekim zemljama, poput Italije i Španije za kategorizaciju hotela zadužena je država koja propisuje osnovne standarde. Za njihovo sprovođenje zaduženi su regionalni državni organi.

Sistem od pet zvezdica postoji i u hotelima Južne Afrike, a za to je zadužena organizacija Tourism Grading Council South Africa.

Pored sistema zvezdica, postoji i sistem dodeljivanja dijamanata, što je karakteristično za Ameriku. Dijamante dodeljuje organizacija American Automobile Association (AAA) osnovana još 1902. kako bi pružala vozačima asistenciju na putu.

AAA je, u tu svrhu, počela 1917. godine da štampa vodiče koji su uključivali karakteristike hotela. Hoteli su, kao i restorani, klasifikovani tako što su dobijali ocenu od jednog do pet dijamanata, koliko je dobijao luksuzan hotel.

Hoteli se danas prijavljuju ovoj organizaciji i ukoliko AAA proceni da hotel treba pogledati, inspektor stiže nenajavljen i ocenjuje objekat. Jedan dijamant ne znači da je hotel loš, već da je manje luksuzan od onog ocenjenog sa pet dijamanata.

S obzirom na sve, logično je pretpostaviti da bi najluksuzniji hoteli trebalo da imaju pet zvezdica ili dijamanata. Međutim, pojavili su se hoteli koji tvrde da su najluksuzniji na svetu, te da stoga imaju više zvezdica, šest ili sedam.

Burž al Arab hotel u Dubaiju jedan je od hotela za koji se tvrdi da ima 7 zvezdica. Međutim, Hajnrih Morio, koji je do pre nekoliko meseci obavljao funkciju generalnog direktora tog hotela, izjavio je za CNN da je „mit o 7 zvezdica“ najverovatnije započeo oduševljeni novinar tokom predstavljanja hotela. Kako je istakao, posedovanje 7 zvezdica nije nešto što hotel promoviše.

Ubrzo, na svetu se pojavilo nekoliko hotela koji tvrde da imaju 7 zvezdica, među kojima su Town House Galleria u Milanu, Morgan Plaza ili Pangu 7 star Hotel u Pekingu, The Flower of the East na ostrvu Kiš u Iranu i drugi.

Takođe, prema informacijama hrvatskih medija, ruski investitor planira da na mestu napuštenog hotela Belvedere u Dubrovniku izgradi hotel koji bi, takođe, imao 7 zvezdica, uz investiciju od oko 150 miliona evra.

Svakako, ovakvi hoteli su izuzetno luksuzni, a u ponudi često nemaju klasične sobe već samo prostrane apartmane i pružaju usluge koje mnogim gostima ne bi ni pale na pamet.

Primera radi, Burž al Arab u ponudi ima samo luksuzne apartmane, a najveći od njih imaju i privatan lift. Šoferi u „rols rojsu“ su vam na raspolaganju, a u hotel možete doći i helikopterom, pošto poseduje sopstveni heliodrom. Sluga se, naravno podrazumeva, a sobe su opremljene i ormarima prepunim odeće.

Hotel Town House Galleria ili Seven Stars Galleria u Milanu tvrdi da je prvi hotel sa 7 zvezdica na svetu. Svi apartmani pružaju pogled u unutrašnjost galerije Viktora Emanuela II, natkrivenog prolaza koji spaja trg Duomo i operu Skala, a između ostalog, podrazumevaju i usluge batlera, čiji je posao da ispunjava želje gostiju. Gradom se možete voziti u „bentliju“, a pri dolasku u hotel bićete posluženi kavijarom.

Ipak, iako se tvrdi da je oznaka od 7 zvezdica samo marketinški trik, to u praksi može biti jednako privlačno i odbojno gostima. Iako će mnogi poželeti da borave u njemu, kako bi potvrdili svoj društveni status, neki će ga izbegavati zbog visokih cena usluga.

Sa druge strane, mnogi znakom luksuza smatraju članstvo hotela u organizaciji Leading Hotels of the World (LHW). Trenutno obuhvata više od 430 hotela i rizorta širom sveta.

Na Balkanu, trenutno postoji sedam LHW hotela, šest u Hrvatskoj (Falkensteiner Hotel & Spa Iadera, Excelsior Dubrovnik, Bellevue Dubrovnik, Grand Villa Argentina, Hotel Dubrovnik Palace, Villa Orsula) i jedan u Srbiji (Square Nine Belgrade).

Kako bi se rešila nedoslednost kategorizacije hotela, ustanovljen je The World Hotel Rating, koji teži da stvori internacionalne standarde. Konkretni potezi ove organizacije se tek očekuju.

(Espreso/Hotelijeri.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.