TURCI TVRDE DA SU PRONAŠLI MOŠTI SVETOG NIKOLE: Opisali i KAKO IZGLEDA, jedan detalj je posebno zanimljiv (VIDEO)
Sveti Nikola, Foto: Printscreen

NEVEROVATNO

TURCI TVRDE DA SU PRONAŠLI MOŠTI SVETOG NIKOLE: Opisali i KAKO IZGLEDA, jedan detalj je posebno zanimljiv (VIDEO)

Mošti Svetog Nikole, ili bar tako verujemo, čuvaju se u crkvi San Nikola iz 11. veka u Bariju i dostupne su javnosti

Objavljeno:

Čitav svet do danas je živeo u uverenju da mošti Svetog Nikole, odnosno jedan njihov deo, počivaju u Bariju, a drugi u crkvi na ostrvu Lidu kod Venecije, popularnoj destinaciji srpskih turista. Međutim, arheolozi su uvereni da su sada pronašli mošti pravog Svetog Nikole, i to u Turskoj.

Stručnjaci tvrde da su ostaci sveca nedavno otkriveni u ostacima bogomolje iz 6. veka, i to 1.600 godina nakon smrti Svetog Nikole.

Sveti Nikola preminuo je 6. decembra 343. godine, a navodno je sahranjen u crkvi, koja je pod zaštitom UNESCO-a, u malom primorskom gradu Demre.

Međutim, njegova navodna grobnica nije bila pronađena do 2017. godine, kada su arheolozi krenuli u elektronska istraživanja terena. Turski arheolozi su navodno otkrili kriptu ispod mermernog poda crkve.

Jedna od teorija jeste da je grob "propao" tokom zemljotresa, i da nije otkriven sve dok moderne tehnologije nisu omogućile stručnjacima da podrobnije ispituju.

Osman Eravsar, šef pokrajinskog odbora za očuvanje kulturnog nasleđa u Antaliji, objavio je svoju teoriju novinskoj agenciji Demiroren prošle nedelje.

- Prva crkva je potopljena sa izdizanjem Sredozemnog mora, a nekoliko vekova kasnije podignuta je nova crkva iznad. Sad smo stigli do ostataka prve crkve i poda na koji je stupio Sveti Nikola. Otkopana je pločica na podu prve crkve po kojoj je hodao Sveti Nikola. Tamo je jedan grob koji je lepši od drugih koji su u crkvi - rekao je Eravsar.

On kaže da su grobovi drugih sveštenika bili po ćoškovima, ali da je ovaj poseban bio u sredini.

- Ovo je misterija pošto, iako je bilo zemljotresa, ove zidine deluju neoštećene - kaže Eravsar.

Stručnjaci su prvo verovali da su ostaci Svetog Nikole bili položeni u crkvi, pre nego što su ih u 11. veku ukrali lopovi iz Italije.

Ipak, turski arheolozi su tvrdili da su pogrešne mošti ukradene, te da su one koje su odnete u Italiju, mošti nekog nepoznatog sveštenika.

U međuvremenu, navodne mošti Svetog Nikole čuvaju se u Crkvi Sveti Nikola iz 11. veka u Bariju i dostupne su javnosti.

Veruje se da je Sveti Nikola rođen 270 godina posle Isusa i da je živeo u Demreu veći deo svog života. Pobožni hrišćanin je svoj život posvetio pomaganju siromašnima i onima kojima je pomoć potrebna, a čak je i svoje nasledstvo potrošio u tu svrhu.

Bio je posebno poznat po svom tajnom davanju poklona i stekao je reputaciju po tome što je ostavljao novčiće ljudima.

Dobrota Svetog Nikole postala je legenda tokom vekova, a u svetu je poznat i kao Deda Mraz, odnosno Božić Bata.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.