OVO JE BIO PRADEDA DRAGANA BJELOGRLIĆA! Kada čujete koliko je ZNAČAJAN ZA SAV SRPSKI NAROD, ZANEMEĆETE
Foto: Youtube

progovorio

OVO JE BIO PRADEDA DRAGANA BJELOGRLIĆA! Kada čujete koliko je ZNAČAJAN ZA SAV SRPSKI NAROD, ZANEMEĆETE

Rastao je uz kaubojce i krimiće, a kod baka i deka na selu bio je glavni junak raznih dogodovština. Dok su njega jurile devojčice, on je ganjao loptu

Objavljeno:

Dragan Bjelogrlić rođen je 10. oktobra 1963. u Opovu. Roditelji Tomislav i Nada, oboje ekonomisti, upoznali su se u njenoj Barandi, gde je Toma, kako su ga prijatelji zvali, formirao zadrugu. Bjela ima starijeg brata Gorana sa kojim je osnovao produkcijsku kuću ,,Kobra”. Toliko liče da ga je Goran menjao u jednom kadru u filmu ,,Kupi mi Eliota”. Igrao je i u ,,Južnom vetru” i u ,,Senkama nad Balkanom”, a kad su ga pitali zašto i on nije upisao glumu, rekao je: “Dovoljan je jedan glumac iz familije. Ali, taj jedan je najbolji”.

POTOMCI: Draganov pradeda Vule Bjelogrlić, iz sela Lipnik kod Gacka, bio je solunski borac i od kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića dobio je zemlju u Bačkoj. Nije mu se napuštala rodna gruda i imanje je darivao sinu prvencu, Milanu, koji se 1926. nastanio u selu Orahovo. Sa suprugom Ljubicom imao je salaš na kome su se rodili Draganov otac i stričevi. Majčini roditelji Veta i Julka Gajić živeli su u Barandi, deda se bavio proizvodnjom opanaka.

DETINJSTVO: imao je devet meseci kad su mu se roditelji iz Barande preselili u Beograd, na Voždovac. Rastao je uz kaubojce i krimiće, a kod baka i deka na selu bio je glavni junak raznih dogodovština. Dok su njega jurile devojčice, on je ganjao loptu.

1 / 7 Foto: Kurir

OBRAZOVANJE: u osnovnoj školi ,,Milica Pavlović” bio je vukovac, nadaren za fiziku i matematiku. Pohađao je i dramsku grupu Radio Beograda, ali ga je iz nje, zbog nestašluka, izbacio Bata Miladinović. Završio je Šestu beogradsku gimnaziju, upisao je Građevinski fakultet, položio je ispite na prvoj godini i ispisao se. ,,Pitao sam se da li je sve to vreme koje sam posvećivao matematici bačeno, ali kako sam počeo da se bavim režijom, shvatio sam da je ona bitna zato što te natera da razmišljaš na pravilan i logičan način. I siguran sam da mi je u mojoj prvoj režiji to mnogo pomoglo”. Fakultet dramskih umetnosti upisao je iz drugog pokušaja, 1984. Seća se da je za prvi prijemni spremao Pirandela ,,Večeras improvizujemo”, i nešto od Nušića, ali nije se dobro pripremio i nije prošao. Sledeći put je nekoliko meseci uvežbavao Ljubu Vrapčeta iz kultnog dela ,,Kad su cvetale tikve”. Primljen je u čuvenoj ,,atomskoj klasi” profesora Vladimira Jevtovića i diplomirao je 1989. godine.

NACIONALNOST: Srbin. Pamti porodična okupljanja na salašu u Orahovu, gde su rođaci i kumovi uz gusle pevali o junacima iz Gacka i uvek isticali da su Hercegovci. ,,Romantični sam nacionalista i to nikad nisam brutalno ispoljavao… Ne budite Srbi samo poreklom, budite Srbi i dušom”. U Barandi je izgradio filmski studio na otvorenom, najveći tog tipa u Srbiji, zbog čega je ovo mesto prozvano ,,banatski Holivud”. Zahvaljujući Bjeli i Goranu, Baranda je postala turistička atrakcija.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.