OVO JE SIN EMIRA KUSTURICE KOJEG NIKADA NISTE VIDELI U JAVNOSTI: Nećete VEROVATI da se RADI o NJEMU (VIDEO)
Emir Kusturica, Foto: Vladimir Sporčić

POGLEDAJTE

OVO JE SIN EMIRA KUSTURICE KOJEG NIKADA NISTE VIDELI U JAVNOSTI: Nećete VEROVATI da se RADI o NJEMU (VIDEO)

Supruga Maja Kustirica više od 25 godina sa ovim umetnikom deli one lepe, ali i one teške momente

Objavljeno: 20:12h

Emir Kusturica je naš poznati glumac.

Publika uživa da ga gleda u filmovima.

On je oženjen i ima ćerku i sina.

U dosadašnjoj karijeri je dobio i mnogobrojne uloge.

Emir Kusturica
foto: Profimedia

Njegov studentski film, „Gernika“ snimljen prema noveli Antonija Isakovića, pobedio je na Festivalu studentskog filma u Karlovim Varima. Tokom studija režirao je i dva kratka filma: „Jedan deo istine“ i „Jesen“.

Sredinom februara 2009. godine Kusturica je najavio da će snimiti filmsku operu po romanu Na Drini ćuprija, i da planira da posao bude završen 2011. godine. Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić rekao je da će taj projekat podržati država Srbija. Premijer Republike Srpske Milorad Dodik je izjavio da će Vlada Republike Srpske obezbediti sredstva za snimanje.

1 / 5 Foto: Vladimir Sporčić

Prvi njegov film objavljen u 21. veku je bio Super 8 Stories, dokumentarni film koji govori o bendu Emir Kusturica & The No Smoking Orcherstra. Nakon tog ostvarenja, 2004. godine, u bioskopima se pojavio film Život je čudo, najskuplji film srpske produkcije. Za potrebe snimanja ovog filma, čiji je radni naziv bio Gladno srce, izgrađen je Drvengrad. Godine 2005. bio je predsednik žirija Kanskog filmskog festivala.

Njegov otac Murat Kusturica je bio novinar zaposlen u Sekretarijatu informisanja Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine (SRBiH), a majka Senka Numanović je radila kao sekretar u sudu.

Supruga Maja Kustirica više od 25 godina sa ovim umetnikom deli one lepe, ali i one teške momente. Maja je završila Svetsku književnost na Filološkom fakultetu, ali je uz svog supruga počela da se bavi produkcijom.

Emir Kusturica
foto: Marina Lopičić

Iz velike ljubavi sa Emirom Maja je rodila dvoje dece, ćerku Dunju i sina Stribora.

U pariskoj operi Bastilja 26. juna 2007. prvi put je izvedena njegova pank-opera Vreme Cigana, po motivima filma Dom za vešanje.

Iste te godine mu je dodeljen Orden viteza reda umetnosti i književnosti, najviše francusko priznanje u oblasti kulture, režirao je i spot za naslovnu pesmu albuma francuskog muzičara Manua Čaoa — Rainin' In Paradize, a i film Zavet koji je režirao, premijerno je prikazan na Kanskom filmskom festivalu Nakon Zaveta 2008. godine pojavio se film Maradona, — dokumentarac o Dijegu Armandu Maradoni.

Emir Kustirica, Dijego Maradona, Dalma Maradona, Dunja Kusturica, Maja Kusturica, Klaudija Viljafane, Đanina Maradona
foto: EPA/ CHRISTOPHE KARABA

Kao reditelj Kusturica je uspeo da izgradi veoma ličan rediteljski i filmski rukopis. Njegovi filmovi se po pravilu odlikuju umetanjem nadrealističkih momenata kojima se prekida narativni tok ili se označava naročit trenutak radnje. U poznijoj filmografiji, Kusturica je promenio do tada vrlo prepoznatljivu sivu gamu (kao ekvivalent tematici filmova) okrećući se otvorenim i živim bojama, i dinamičnijim kadrovima.

U grupi „Zabranjeno pušenje“ jedno vreme je svirao bas-gitaru, a sada kao gitarista zajedno nastupa kao član grupe „Emir Kusturica & the No Smoking Orchestra“. Bavi se književnošću i objavio je tri knjige.

Emir Kusturica
foto: Stefan Jokić

Sin proslavljenog srpskog reditelja Emira Kusturice, Stribor, ne želi da se eksponira u javnosti. Upravo iz tog razloga nemamo često priliku da ga vidimo rame uz rame sa ocem, ali on se takođe opredelio da se bavi umetnošću.

Stribor ne želi da se eskponira u javnosti, te se o njegovom životu veoma malo zna. Živi na Mećavniku, ali kada poželi ode u grad. Ima 40 godina, komponovao je muziku za brojne filmove svog oca, a poslednji na kojem je radio jeste film “Na mlečnom putu” koji je prikazan na Venecijanskom festivalu. Glumio je u nekoliko ostvarenja koje je radio Emir, ali su to sve bile sporedne uloge. Pojavljuje se u filmovima “Život je čudo”, “Travelator”, “Zavet” i mnogim drugima.

Vremenom je shvatio da više voli posao iza kamere i da ga gluma ne zanima preterano. Jedan od snova mu je bio da bude scenarista, ali i od toga je odustao.

Emir Kusturica
foto: Dragana Udovičić

Shvatio je da najbolje pliva u muzičkim vodama, te se opredelio za ovaj pravac, postao je član benda Emir Kusturica & the No Smoking Orchestra, gde svira bubnjeve. Pre petnaest godina svojim roditeljima je podario unuče.

Tokom održavanja filmskog festivala “Kustendorf” dao je jedan intervju u kojem je opisao odnos sa ocem. Na pitanje da li mu je svih ovih godina bilo teško da izađe iz senke toliko moćnog i popularnog oca, rekao je:

Emir Kusturica
foto: Beta / Branislav Božić

- Što se svirke tiče - ne, jer ovo je potpuno drugačije od onoga što on radi u “No smoking orkestru” i što je radio ranije. S tim nemam problem. A ni sa senkom inače nemam problem, već se ponosim svojim ocem. Doduše, ponekad je teško u nekim običnim životnim stvarima da se izbegne problem oko toga - izjavio je Stribor i dodao kako izlazi na kraj sa “problemima” koje donosi uspeh njegovog oca.

- Tako što sam ceo život uz njega, ponosim se njime, ali ja sam ja, a on je on - rekao je Kurustica.

Veliki uticaj na njegov umetničko stvaralštvo ima je otac:

- Ogroman! Ja sam praktično sve od njega naučio. I koliko čega treba i šta treba i kako da se radi... sve učim od njega. Učim od najboljeg. Naučio sam da budem dobro vaspitan čovek - objasnio je Stribor, a potom otkrio kako zapravo izgleda život na Mećavniku.

- Mnogo lepo. Mada, često odlazim i u grad kod prijatelja. Ovde imam mir, dok je tamo ludnica. A kombinacija ta dva je odlična - kaže naslednik slavnog reditelja.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.