U SRBIJI ĆE SE 25. OKTOBRA DESITI ONO ŠTO JE '99 OPUSTOŠILO ULICE: RTS OBJAVIO UPOZORENJE, NEĆE BITI ŽIVE DUŠE
Foto: Printscreen

paŽnja

U SRBIJI ĆE SE 25. OKTOBRA DESITI ONO ŠTO JE '99 OPUSTOŠILO ULICE: RTS OBJAVIO UPOZORENJE, NEĆE BITI ŽIVE DUŠE

Kao moguće posledice nabrojani su ubrzan rad srca, grčevi u stomaku, pojačan svrab kože, nagli skok krvnog pritiska, povećanje nivoa šećera u krvi i učestalo mokrenje

Objavljeno: 14:57h

Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" saopštilo je da će iz Evrope, osim iz Portugalije i delova Španije, 25. oktobra 2022. moći da se posmatra ceo tok delimičnog pomračenja Sunca, prenosi Kurir.

Mesec će kao brži trkač od Sunca na istok, u Beogradu dodirnuti severozapadni deo Sunčevog diska u 11.22, a napustiće njegov severoistočni deo u 13.38. U maksimumu će Mesec pokriti 42 odsto Sunčevog prečnika. Najveći deo Sunčevog prečnika, preko 82 odsto, Mesec će pokriti u Rusiji, u Istočnom Sibiru, severno od Tjumena. Ukoliko bude vedro, pojavu treba posmatrati kroz svećom dobro nagaravljeno staklo, kroz staklo maske za zavarivanje i astronomske filtere. Pomračenje će se pratiti i sa terase Narodne opservatorije na Kalemegdanu.

Dve nedelje kasnije, 8. novembra sledi i pomračenje Meseca, koje se neće videti iz Srbije.

Ceo tok ove pojave će moći da posmatraju stanovnici tihookeanskih ostrva.

Pomračenje Sunca 1999. godine ispraznilo ulice Srbije

Kada je 1999. godine najavljeno pomračenje Sunca narod u Srbiji bio je pripreman za taj događaj koji su mnogi čekali u strahu.

Savezno ministarstvo za rad, zdravstvo i socijalnu politiku, Savezni hidrometeorološki zavod i Institut za očne bolesti Kliničkog centra Srbije izdali su tada uputstvo o merama zaštite.

Građani su danima pripremani kako "da ne oslepe". Ili da, ne daj Bože, ako imaju nekakvu bolest a ne pridržavaju se tog uputstva, koje je u više navrata čitano i u Dnevniku RTS, usled izlaganja toj prirodnoj pojavi pogoršaju svoje zdravstveno stanje.

Prazne ulice, spuštene roletne i zaustavljeni letovi JAT-a - tako je u tri slike izgledao 11. avgust 1999. godine u Srbiji.

Bila je sreda, a tadašnje Savezno ministarstvo za rad, zdravstvo i socijalnu politiku, Savezni hidrometeorološki zavod i Institut za očne bolesti Kliničkog centra Srbije izdali su uputstvo o merama zaštite, podsetio je pre tri godine BBC na srpskom.

Mere zaštite i način ponašanja 1999. godine:

Pomrčenj
foto: Printscreen

Za vreme delimične faze pomračenja se ne sme gledati nezaštićenim okom

Za posmatranje pojave pomračenja koristiti specijalne naočare sa kobalt staklom, koje imaju maksimalno zasenčenje

Za vreme totalne faze, koja će biti prisutna na području severno od linije koja spaja Suboticu i Kikindu, može se gledati bez korišćenja zaštite, ali tek nekoliko sekundi pošto počne ova faza, s tim da se mora prekinuti pre nego što se totalna faza završi

Preporučuje se građanima da spuste roletne na prozorima i da se udalje od prozora, kako se ne bi pogled nesvesno, a bez zaštitnih naočara uputio prema Suncu

Ko ne mora, posebno deca i stariji, ne treba da izlaze iz kuće za vreme pomračenja, niti da posmatraju pojavu

Posebnu odgovornost imaju roditelji, ukućani i zaposleni u predškolskim ustanovama. Za vreme pomračenja deca treba da su u zatvorenom i zamračenom prostoru

U preduzećima i ustanovama gde je proces rada organizovan po smenama, zaposleni u prvoj smeni moraju sačekati dolazak osoblja iz druge smene

Lica obolela od hroničnih bolesti i psihijatrijski bolesnici treba strogo da se pridržavaju datih uputstava o ponašanju i redovno uzimaju propisanu terapiju

Kao moguće posledice nabrojani su ubrzan rad srca, grčevi u stomaku, pojačan svrab kože, nagli skok krvnog pritiska, povećanje nivoa šećera u krvi i učestalo mokrenje.

Neki analitičari kasnije su događanja od 11. avgusta 1999. godine povezivali sa potpisivanjem Kumanovskog sporazuma i padom poverenja u politiku Slobodana Miloševića.

Između ostalog, u osam tačaka je građanima preporučeno da spuste roletne na prozorima i da se udalje od njih, da ne posmatraju pomračenje bez zaštitnih naočara ili - još bolje - da ga gledaju na televiziji, te da ne izlaze napolje ako ne moraju.

Tako su 11. avgusta te godine ulice u našoj zemlji bile prazne, a ljudi su u svojim domovima spuštali roletne i stavljali čaršafe na prozore.

Većina prodavnica i ugostiteljskih lokala radilo je skraćeno, a a neki su čak i zatvorili radnje taj dan. Građani su kroz garava stakla i uz pomoć maski za zavarivanje gledali pomračenje Sunca.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.