OVO JE PRAVO PREZIME PAVLA VUISIĆA: Istina će vas FRAPIRATI
Pavle Vuisić, Foto: PRINTSCREEN

saznajte

OVO JE PRAVO PREZIME PAVLA VUISIĆA: Istina će vas FRAPIRATI

Na velikom platnu Pavle Vuisić se prvi put pojavio 1950. godine u filmu Vojislava Nanovića „Čudotvorni mač“

Objavljeno: 17:47h

Pavle Vuisić bio je jugoslovenski i srpski glumac.

Rođen je 10. jula 1926. godine.Učesnik je borbi na Sremskom frontu. Živeo je u Beogradu sa suprugom Mirjanom

Njegov mlađi brat Dušan Vujisić je bio takođe glumac.

Studirao je pravo i sve do početka 1950-ih ogledao se u novinarstvu (Radio Beograd). Nepunu sezonu glumio je u Pančevačkom pozorištu, istovremeno je statirao na filmu Čudotvorni mač (1950) Voje Nanovića i bezuspešno pokušao da se upiše na Akademiju.

Pavle Vuisić
foto: Printscreen Youtube

Snimio je veliki broj filmova i televizijskih serija. Nije imao formalnog glumačkog obrazovanja.

Preminuo je 1. oktobra 1988. godine od karcinoma.

Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

Filmsku karijeru otpočinje 1950. godine u filmu Čudotvorni mač Voje Nanovića. Ubrzo nakon te uloge dobija glavnu ulogu u Nanovićevom filmu Tri koraka u prazno (1958). Za tu ulogu dobija Zlatnu arenu na Filmskom festivalu u Puli.

Već od 1957. počinje saradnju sa brojnim rediteljima, igrajući raznovrsne uloge.

Na velikom platnu Pavle Vuisić se prvi put pojavio 1950. godine u filmu Vojislava Nanovića „Čudotvorni mač“. Iste godine imao je i manju ulogu u kratkom filmu „Govori Moskva“. Tri godine kasnije je igrao mornara u drami „Nevjera“ Vladimira Pogačića i Gutu u filmu „Ciganka“ nastalom na temelju romana „Koštana“ Borislava Bore Stankovića. U januaru 1957. godine publika je imala priliku da premijerno pogleda film „Zenica“ u kojoj je igrao manju ulogu, a nakon toga i dramu „Subotom uveče“ u kojoj je tumačio redara. Tokom naredne godine snimio je čak šest filmova.

1 / 4 Foto: Printscreen/ YouTube/ DomaciFilmoviSerije
Pavle Vuisić
foto: Printskrin/Youtube/Mishko O

Pojavio se u televizijskom filmu Zdravka Šotre „Funta sa štedne knjižice“, igrao Mileta u drami „Dođi i ostani“, popa u romansi „Glasam za ljubav“, te ribara u filmu „Gorki deo reke“. Sa Milom Đukanovićem je sarađivao na filmu „Inspektor“ u kome je igrao šefa računovodstva, a sa Živojinom Pavlovićem na drami „Neprijatelj“ iz 1965. godine. Usledile su uloge u filmovima „Bablje ljeto“, „Lepa parada“ i „Žarki“, a u drami Mirze Idrizovića „Život je masovna pojava“ Paja Vuisić je tumačio ulogu Maestra. Tokom 1971. godine snimio je čak sedam filmova – „Dan duži od godine“, „Makedonski deo pakla“, „Doručak sa đavolom“, „Moja luda glava“, „Opklada“, „Žeđ“ i „Crno seme“.

Danilo Bata Stojković, Pavle Vuisić
foto: Printscreen/Youtube

Sa Slobodanom Cicom Perovićem, Zoranom Radmilovićem i drugima je 1973. godine snimio TV dramu „Paviljon broj šest“, a sa Đorđem Jelisićem je igrao u televizijskom filmu Soje Jovanović pod nazivom „Susedi“. Tokom 1980. godine bioskopska publika imala je priliku da pogleda čak sedam filmova u kojima je neke od glavnih uloga igrao Paja Vuisić. U drami „Olovna brigada“ utelovio je lik Mirka, a u ratnom filmu „Hajduk“ Gazdu Uroševića. Utelovio je lik Periše Blagotina u ratnoj drami „13. jul“, Matu Rogulja u filmu „Daleko nebo“, te Dragišu u komediji „Idemo dalje“. Reditelj Mirza Idrizović mu je poverio ulogu Joze u ratnoj drami „Miris dunja“, a Milan Jelić ulogu druga Jerkovića u filmu „Nedeljni ručak“.

pavle vuisić
foto: PRINTSCREEN

Sa Batom Živojinovićem, Svetlanom Bojković, Goricom Popović i drugima 1983. godine Paja je snimio triler „Halo taksi“, dok je u krimi drami „Medeni mjesec“ scenu delio sa Nadom Abrus, Ljubišom Samardžićem, Slobodanom Milovanovićem i drugima. Poslednji film koji je snimio bila je drama „Od zlata jabuka“ Nikole Stojanovića. Vuisić je tumačio lik Strahinje, dok su glavne uloge igrali Danilo Lazović, Ljuba Tadić i Nenad Nenadović.

Pavle Vuisić
foto: Printscreen

Pavle Vuisić je rođen 1926. godine na Cetinju, a odrastao je u Beogradu. Njegovo prezime bilo je Vujisić, ali je izbacio slovo „j“ iz njega jer ga je smatrao suvišnim i ceo život se potpisivao kao Pavle Vuisić. Bio je više od trideset godina u braku sa suprugom Mirjanom. Živeo je u Beogradu do svoje smrti.

(Espreso/Biografija.org)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.