OTKRIVENA SVA ISTINA O ĐANIJU! Deklarisao se kao GEJ, a evo kako DANAS IZGLEDA, ŠOK SLIKE (FOTO)
Foto: Printscreen

znate li?

OTKRIVENA SVA ISTINA O ĐANIJU! Deklarisao se kao GEJ, a evo kako DANAS IZGLEDA, ŠOK SLIKE (FOTO)

Životna priča Đanija Jovanovića, poreklom iz Srbije, a rođenom u Nemačkoj, deluje kao da je iz filma, a on danas gostuje po TV stanicama širom Nemačke boreći se za prava LGBT+ zajednice i posebno Roma

Objavljeno:

Đani Jovanović je sa 14 godina bio primoran da se oženi i danas je deda ali je u isto vreme deklarisani gej, stomatolog i jedan od najvećih LGBTQ aktivista i boraca za romska prava u Nemačkoj.

Za razliku od mnogih pripadnika ove zajednice, Jovanović se ne krije i ne pokušava da ne bude upadljiv. U stvari, trudi se da bude što vidljiviji kako bi i drugi imali korist od toga, pogotovo u ime Roma, a on sam kaže da je “dete jedne male većine”. O tome je pisao i u svojoj novoj knjizi. On je ujedno i predavač i komičar, ali pre svega zubar.

Životna priča Đanija Jovanovića, poreklom iz Srbije, a rođenom u Nemačkoj, deluje kao da je iz filma, a on danas gostuje po TV stanicama širom Nemačke boreći se za prava LGBT+ zajednice i posebno Roma.

Za sebe kaže da je želeo da bude prvi u svojoj porodici koji će deci konačno ponuditi sigurnost i prosperitet.

„Želeo sam toliko stvari koje su bile ispravne, a u isto vreme sam učinio toliko mnogo loših za sebe i druge. Bio sam seksista i feminista spojen u jedno. I stalno sam tražio sebe i šta znači ‘biti muško’. Uzori muškosti koje sam imao bili su krhki, nasilni i toksični.“

„Kada sam imao 28 godina, moj glavni cilj je bio da zaradim mnogo novca. Trudio sam se za ovo, ništa mi nije dato. Radio sam da bih obezbedio svoju porodicu i učinio je ponosnom. Istovremeno sam se borio sam sa sobom. Kao gej muškarac, sumnjao sam u svoju muškost. Smatrao sam je slabom jer nije odgovarala slikama koje su mi dale moja porodica i društvo. Moja osećanja i želje su se stalno sudarale sa onim što se od mene očekivalo. Drugi ljudi su unapred odredili kakav ću ja biti čovek. Moje gej, rasno telo već dugo nije bilo slobodno. Osećao sam se zacementiran u strukturama koje su bile otrov za moje srce i dušu. Toliko sam bio rastrzan i patio da na momente nisam želeo više da živim“, rekao je Đani.

Đani otvoreno govori o nasilju koje je trpeo kao dečak i koje ga je oblikovalo u čoveka kakav je danas. Svojim traumama i ranama je zahvalan iako se i dalje trudi da ih prebrodi.

„Živim na belačkoj platformi. Svakog dana trpim mikro i makro agresiju. Rasisti i homofobi me svakodnevno terorišu. Živim u društvu koje mi svakodnevno govori ‘Radi svoj prokleti posao da bismo mi mogli da profitiramo na tebi i začepi svoju braon gubicu’. Ja radim i moram da se trudim triput više za svoj posao od drugih. Ali šta god da uradim, nije dovoljno, sa svakim zahtevom se osećam kao da ja nisam dovoljan. Odlično to znam jer mi je istu tu poruku slao i otac kad me je tukao kao dečaka. A ni tada udarce nisam trpeo u tišini, nisam mogao da se nosim s tim. Zato sam uvek morao da pravio strategije da preživim, da živim s bolom koji me prati. Shvatio sam da ono što društvo projektuje na mene – nisam ja“, kaže Jovanović.

On danas vodi vrlo ispunjen i zadovoljan život u krugu porodice i ulaže sve napore kako bi se diskriminacija zaustavila.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.