SVET U ŠOKU! EVO KAKO JE ZAPRAVO BABA VANGA IZGUBILA VID, OVO JE ČIST UŽAS
Foto: Printscreen/Youtube

paŽnja

SVET U ŠOKU! EVO KAKO JE ZAPRAVO BABA VANGA IZGUBILA VID, OVO JE ČIST UŽAS

Pavel Kiprov iz sela Černiče tvrdi da se Vanga rodila tokom zime

Objavljeno: 12:52h

Kako navode bugarski mediji Baba Vanga je rođena 31. januara, a ne 3. oktobra kako piše u zvaničnim dokumentima.

Pavel Kiprov iz sela Černiče tvrdi da se Vanga rodila tokom zime.

- Ona se rodila u Strumici 31. januara. To tvrdim sa velikom sigurnošću, jer mi je sama Vanga pričala o tome - rekao je Kiprov.

Sa druge strane, predsjednik fonda „Vanga“ Ivan Dramov, apsolutno je uveren da se proročica rodila 3. oktobra. U pasošima koje je dobila 1953. i 1995. godine kao datum rođenja upravo piše 3. oktobar.

Baba Vanga
foto: Printscreen

- Dugo će se još raspravljati o datumu mog rođenja - rekla je Baba Vanga svojevremeno, što se ispostavilo kao još jedno njeno proročanstvo koje se ostvarilo, piše „Trud“ u publikaciji posvećenoj obeležavanju dana Vanginog rođenja.

Vangelija Pandeva Gušterova, u celom svetu poznata kao Baba Vanga, izgubila je vid kao dvanaestogodišnje dete, ali ga je, izgleda, nadoknadila „duhovnim“ vidom. Veruje se da joj je upravo to omogućilo da može da vidi budućnost.

Godine 1923. porodica se zbog oskudice u hrani preselila u mesto Novo Selo (Novo Selo), na drumu ka Petriču, gde je živeo stric Kostadin. Oslepela je iznenada Vanga u svojoj 12. godini, a to je bilo za vreme jednog stravičnog uragana. Silan vetar koji je rušio sve pred sobom, obrušio se na decu, koja su se vraćala sa izvora „Hanska česma”. Vihor je kroz vazduh odbacio daleko malu Vangu, noseći je kao slamku. Pri padu ona se povredila, od udaraca u telo i glavu. Kad se nevolja smirila, našli su je povređenu, gotovo zatrpanu u gomili prašine i peska. Bolela ju je jako glava, a oči od silne nečistoće, nije mogla da otvori. Oči su joj od tad zauvek ostale zatvorene, a kapci slepljeni. Lekari kod kojih su išli, nisu joj mogli pomoći. Navodno, dve operacije u Skoplju i jedna u Beogradu nisu imale nikakvog efekta. Na savet komšija poslali su 1926. godine slepu devojčicu Vangu u „Dom za slepe” u Zemunu, gde je provela dve godine. Bugarka je u Dom upisana pod srpskim imenom i prezimenom, kao Anđelija Tasić. U tom pansionu za slepe, osnovanom 1917. godine u Bizerti (a prenetom 1919. u Zemun, u zgradu bivše kasarne), Vanga se obrazovala i formirala svoju izuzetnu ličnost. Tu je upoznala i ljubav svog života, jednog slepog mladića Bugarina. Međutim, otac je došao po nju iznenada 1928. godine, i odveo nazad kući u Strumicu; prekinuo je grubo Vangine snove, o mladalačkoj ljubavnoj sreći. Nakon smrti maćehe Tanke (umrla na porođaju), od nje se očekivalo, iako je bila slepa i mlada, da vodi brigu i podiže svoju maloletnu braću i sestru. Već tada vidovita Vanga uspešno je vodila domaćinstvo (čak i šila sa koncem) do Drugog svetskog rata.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.