FOTKA KOLINDE OSTAVLJA BEZ TEKSTA: Gledajte samo OVO (FOTO)
Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

bacite pogled

FOTKA KOLINDE OSTAVLJA BEZ TEKSTA: Gledajte samo OVO (FOTO)

2003. godine je imenovana za zastupnicu u Hrvatskom Saboru i za ministarku za evropske integracije

Objavljeno: 20:12h

Kolinda Grabar Kitarović, hrvatska političarka, Od 2005. do 2008. bila je na dužnostima ministra spoljnih poslova i evropskih integracija, da bi od 2008. do 2011. bila na poziciji ambasadora Hrvatske u SAD, a od 2011. do 2015. je bila pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju. Na izborima 11. januara 2015. izabrana je za predsednicu Republike Hrvatske, pobedivši u drugom krugu Ivu Josipovića

Na predsedničkim izborima 2014/2015. podržali su je Hrvatska demokratska zajednica - HDZ, Hrvatska seljačka stranka - HSS, Hrvatska stranka prava dr Ante Starčević- HSP AS, Blok penzioneri zajedno - BUZ, Hrvatska demohrišćanska stranka - PAM, Zagorska demokratska stranka - ZDS, Hrvatska socijalno-liberalna stranka - HSLS, HRAST - Pokret za uspešnu Hrvatsku.

1 / 4 Foto: Printscreen Facebook / Kolinda Grabar-Kitarović

Na parlamentarnim izborima 2003. izabrana je za zastupnicu u Hrvatskom Saboru. Dana 23. decembra 2003. imenovana je za ministarku za evropske integracije. Dana 18. januara 2005. postaje šef pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji. Nakon spajanja Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva za evropske integracije, imenovana je za ministarku spoljnih poslova i evropskih integracija.

Rođena je 29. aprila 1968. godine u Rijeci.

Na toj dužnosti ostaje do 12. decembra 2008. Za vreme njenog mandata Hrvatska je započela pregovore za članstvo u EU. Dana 19. marta 2008. stupila je na dužnost ambasadora Hrvatske u SAD.

Kolinda Grabar Kitanović
foto: EPA/ABIR SULTAN

2003. godine je imenovana za zastupnicu u Hrvatskom Saboru i za ministarku za evropske integracije. 2005. godine je postala šef pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju Evropskoj Uniji. Takođe je izabrana za ministarku spoljnih poslova i evropskih integracija. Na toj funkciji je ostala do decembra 2008. godine. U martu iste godine je postavljena za ambasadora Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kolinda Grabar Kitanović, Zoran Milanovic
foto: EPA/Antonio Bat

Učestovala je na prijemu za šefove država i vlada koje je 29. septembra 2015. godine organizovao Barak Obama (Barack Hussein Obama), tadašnji predsednik SAD-a. Premijer Hrvatske Zoran Milanović je izjavio da je Kolinda u Njujork „otišla u šoping“. „Prepucavanja“ između HDZ-ove predsednice i SDP-ovog premijera su tih dana bila česta tema hrvatskih medija. Pogledajte njenu fotografiju na kojoj sedi na betonu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.