OVO JE PRAVO PREZIME DRAGANA NIKOLIĆA: Njegovo POREKLO niko ne ZNA, spremite se za ISTINU
Foto: Dragan Kadić

BACITE POGLED

OVO JE PRAVO PREZIME DRAGANA NIKOLIĆA: Njegovo POREKLO niko ne ZNA, spremite se za ISTINU

Nikolić je važio za predstavnika beogradskog šarma, šmekera sa karakterom gospodina, nacionalnu klasu, legendu srpskog glumišta, jednog od najvećih frajera jugoslovenskog filma, itd

Objavljeno: 21:34h

Dragoslav Dragan Nikolić je bio srpskih pozorišni, filmski i televizijski glumac. Rođen je 20. avgusta 1943. godine u Beogradu, a preminuo je 11. marta 2016. godine posle duge i teške bolesti. Supruga mu je bila glumica Milena Dravić. Nikolić je važio za predstavnika beogradskog šarma, šmekera sa karakterom gospodina, nacionalnu klasu, legendu srpskog glumišta, jednog od najvećih frajera jugoslovenskog filma, itd. Nakon osnovne škole, upisao je Četrnaestu beogradsku gimnaziju, ali premešten je u Ekonomsku školu. Tamo je proveo dve godine i kao sedamnaestogodišnjak je položio prijemni ispit na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju na kojoj je diplomirao glumu.

Dragan Nikolić
foto: Dragan Kadić

Dragan Nikolić je 1964. godine započeo karijeru ulogom vojnog policajca u filmu „Pravo stanje stvari“. Tada je potpisan kao Dragoslav Nikolić, ali sledeće godine na odjavnoj špici za seriju „Dovoljno je ćutati“ su ga greškom predstavili kao Dragana.

Nikolić je 1966. godine glumio oficira u internacionalnom filmu „The one eyed soldiers“ koji je sniman u Italiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Ujedinjenim Državama i Jugoslaviji. Glavnu žensku ulogu je tumačila Lusijana Paluci (Luciana Paluzzi) koja je najpoznatija, po tome što je bila jedna od Bondovih devojaka. Sledeće godine se pojavio u filmovima „Deca vojvode Šmita“, „Ljubavni je ceo svet“, „Ljubav na plajvaz“ i „Visočka hronika“.

1 / 4 Foto: Dragan Kadić

Tokom 1968. godine Nikolić je igrao u velikom broju filmova, poput „Epidemija zdravlja“, „Ilustrovani život“, „Mladići i devojke“, „Severno more“, „Ljubitelj golubova“, „Evgenija na zrnu graška“, „Bećarska revija“, „Naš prijatelj Pepi“, „Nevolje jednog Bobana“ i „Tri sata ljubavi“.

Već sledeće godine se pojavio u filmovima „Snaha“, „Akvarijum“ i „Tragedija na splavu. U televizijskoj drami „Tuberkuloza“ glumio je Ura koji ne može bez svojih roditelja i brata, a sa njima još manje može. Dragan je tokom 1971. godine je snimio četiri filma. Prvi je „Haleluja“ Zorana Ratkovića u kome su igrali Josif Tatić, Danilo Bata Stojković, Taško Načić, Petar Kralj i drugi. Naziv drugog filma je „Uloga moje porodice i svjetskoj revoluciji“. U ovoj parodiji na politički sistem bivše Jugoslavije, Dragan je tumačio ulogu Vaculića u čiju porodicu ulazi revolucija zbog koje njeni članovi zaboravljaju stare običaje poput izrade goblena, igranja, i slično.

Milena Dravić
foto: Dragana Udovičić

Treći je ostvarenje crnog talasa, tj. film koje su tadašnje vlasti proglasile nepodobnim. Dragan je bio mladi prestupnik Stevan koji krade automobile, iskorišćava devojke i ubija ljude. Počinje da sarađuje sa policijskim inspektorom i postaje medijska ličnost. Njegova rečenica: „Ja sam vaša budućnost“ se ispostavila tačnom. Jednu od najzapaženijih uloga u karijeri ostvario je 1974. godine u ratnom filmu „Otpisani“. Bio je legendarni Prle koji je sa Tihim (Vojom Brajovićem) formirao ilegalnu grupu sa ciljem da se suprostavi snagama Nacističke Nemačke. 1995. godine je tumačio ulogu režisera u filmu „Bila jednom jedna zemlja“ ili „Podzemlje“ koji je bio srpski kandidat za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja. Glumio je u filmu „Dvoboj za troje“ režisera Predraga Velinovića i bio je Milan u „Urnebesnoj tragediji“.

Feđa Stojanović, Dragan Nikolić, Milorad Mandić Manda
foto: Printscreen, Aleksandar Jovanović Cile, Nemanja Nikolić

Što se pozorišnih uloga tiče, Dragan Nikolić je, prvenstveno, bio član „Boško Buha“, a zatim Ateljea 212, Beogradskog dramskog pozorišta i Zvezdare teatar. Atelje 212 je smatrao svojim skloništem, a pozorište azilom za glumce. Osim po ulogama, glumac je bio poznat i po skladnom porodičnom životu i braku koji je imao sa suprugom Milenom Dravić. Heroinu srpskog filma je upoznao 1969. godine jer su zajedno glumili u „Horoskopu“ režisera Bore Draškovića.

Dragan Nikolić, Milena Dravić, Seka Sablić
foto: Printscreen, Beta/ Milan Obradović

Glumčevi roditelji su se zvali Jelena i Dušan, a poreklom su iz Jagodine i Berana. Prvobitno prezime porodice je bilo Živković, ali deda Radonja ga je promenio u Nikolić zbog pradede koji se zvao Nikola. Dragan je imao starijeg brata Miroslava koga je smatrao svojim uzorom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.