OVAJ MUŠKARAC JE OTAC MIRE FURLAN: Nacija će se držati za GLAVU kada vidi KO JE ON
Mira Furlan, Foto: Profimedia

otkrijte

OVAJ MUŠKARAC JE OTAC MIRE FURLAN: Nacija će se držati za GLAVU kada vidi KO JE ON

1986. godine je upoznala srpskog režisera Gorana Gajića sa kim je ubrzo započela vezu

Objavljeno: 19:38h

Mira Furlan je hrvatska pevačica i glumica koja je ostvarila uloge u mnogim jugoslovenskim filmovima i američkim serijama „Babylon 5“ i „Izgubljeni“ („Lost“). Važi za jednu od najpopularnijih, najlepših i najseksepilnijih glumica bivše Jugoslavije. Rođena je 7. septembra 1955. godine u Zagrebu. Sa porodicom živi i radi u Los Anđelesu. Osnovnu školu i gimnaziju je pohađala u rodnom gradu. 1978. godine je diplomirala na Akademiji za kazalište i film. Upisala je engleski i francuski jezik na Filološkom fakultetu, ali ga još uvek nije završila.

1986. godine je upoznala srpskog režisera Gorana Gajića sa kim je ubrzo započela vezu.

Mira Furlan
foto: Profimedia

1993. godine je dobila ulogu u seriji „Babylon 5“ pa su se oboje vratili poslovima za koje su se školovali. Ubrzo su se preselili u Los Anđeles gde su kupili kuću na kredit. Venčali su se i 1998. godine su dobili dečaka koga su nazvali Marko Lav. Glumica je izjavila da želi da njen sin nauči hrvatski jezik i da upozna prošlost svojih roditelja. Mira je bila članica Hrvatskog narodnog pozorišta u kome je odigrala veliki broj predstava za koje je nagrađivana. Neke od njih su: „Dundo Maroje“ (Petrunjela), „Šteta što je kurva“ (Anabela), „Mizantrop“ (Celimena), „Mesec dana na selu“ (Natalija Petrovna), „Dubik“ (Lea), „Glorija“ (Glorija), „Hamlet“ (Ofelija), „Alfa Beta“, „Roman o tri ljubavi“, „Majka hrabrost“, „Tri sestre“, itd. Uloga u predstavi „Mesec dana na selu“ joj je donela nagradu „Dubravko Dujsin“. Gostovala je u mnogim pozorištima na prostoru bivše Jugoslavije.

1 / 4 Foto: Printscreen/youtube/ kate beckett

Kada se preselila u SAD, igrala je u predstavi „Antigona“ koju je režirao njen suprug. Osvojila je nagradu „Dramalogue“ za najbolju pozorišnu ulogu u Los Anđelesu. Takođe je glumila u Lorkinoj „Đermi“ koja se izvodila u Indiana Repertory Theatre.

2002. godine je igrala Medeju u istoimenoj predstavi u pozorištu Ulysses koje se nalazi na Brionima.

2015. godine je postala stalni član ansambla HNK Ivana pl. Zajca Rijeka. Glumila je u predstavama: „Kasandra“, „Ko se boji Virdžinije Vulf“ i „Jesenja sonata“.

Mira Furlan
foto: Profimedia

1982. i 1986. godine Miri su dodeljene Zlatne arene za ulogu Enke u filmu „Kiklop“ i za ulogu Jaglike u filmu „Lepota poroka“.

1985. godine je imala jednu od glavnih uloga u filmu „Otac na službenom putu“ koji je bio nominovan za Oskara.

Od 2004. do 2008. godine je bila Francuskinja Danijel Ruso u seriji „Izgubljeni“. Pošto više nije mogla da podnese lokaciju na Havajima na kojoj su snimali, dogovorila se sa producentima da njen lik „ubiju“.

Mira Furlan
foto: Profimedia

2010. godine je bila članica žirija Libertas filmskog festivala u Dubrovniku.

2012., 2013. i 2014. godine je bila gošća Festivala kulture i snova koji je održan u Kuli Jankovića. Mirin otac Ivan je bio istaknuti naučnik, a majka je završila francuski jezik i jugoslavistiku.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.