OVO JE PRAVO POREKLO BRANKE PETRIĆ: Niko ne zna da je NJEN OTAC ODAVDE, Srbi će ZANEMETI
Branka Petrić, Foto: Sonja Spasić

ŠOK

OVO JE PRAVO POREKLO BRANKE PETRIĆ: Niko ne zna da je NJEN OTAC ODAVDE, Srbi će ZANEMETI

Filmska publika je pamti po ulogama u filmovima „Balkanski špijun“, „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“, „Varljivo leto ’68“, a televizijska po serijama „Otvorena vrata“, „Metla bez drške“, „Neki novi klinci“, „Ono kao ljubav“, „Sinđelići“ i drugima

Objavljeno: 18:15h

Branka Petrić je jugoslovenska i srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica. Rođena je 17. aprila 1937. godine u Novom Vinodolskom. Po završetku Drugog svetskog rata sa porodicom se doselila u Beograd gde i danas živi i radi. Iz braka sa pokojnim glumcem Bekimom Fehmijuom ima dva sina, Uliksa i Hedona. Uliks Fehmiju je takođe glumac. Od 1960. godine je stalni član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP), ali ništa manje značajne uloge nije odigrala i u drugim pozorištima poput „Ateljea 212“, „Narodnog pozorišta“, „Zvezdara teatra“ i drugih. Filmska publika je pamti po ulogama u filmovima „Balkanski špijun“, „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“, „Varljivo leto ’68“, a televizijska po serijama „Otvorena vrata“, „Metla bez drške“, „Neki novi klinci“, „Ono kao ljubav“, „Sinđelići“ i drugima.

1 / 4 Foto: Stefan Kojić
Branka Petrić
foto: Dragana Udovičić

U komadu „Rođeni u YU“ koji je režirao Dino Mustafić, a koji je premijerno izveden 2010. godine Branka je igrala sa Markom Baćovićem, Slobodanom Beštićem, Predragom Ejdusom, Mirjanom Karanović, Anitom Mančić i drugima. Tumačila je Luce u predstavi „Ajnštajnovi sinovi“, Violetu u „Drama o Mirjani i ovima oko nje“, Gospođu Pernel u „Tartifu“, Mariju u „Tako je moralo biti“, Danicu Čvorović u „Balkanskom špijunu“ i druge značajne uloge. Prvu manju ulogu na filmu dobila je 1960. godine. Reč je o komediji Žorža Skrigina pod naslovom „Drug predsednik centarfor“. Branka je glumila seljanku, dok su glavne uloge tumačili Mija Aleksić, Pavle Vuisić, Olivera Marković i dugi.

Branka Petrić
foto: Dragan Kadić

Iste godine pojavila se u televizijskom filmu „Da pogleda kroz ključaonicu“ koju je režirao Slavoljub Stefanović Ravasi. U njemu su, između ostalih igrali Dušan Antonijević, Milutin Butković, Bata Stojković i drugi. Tokom naredne godine snimila je tri televizijska i jedan dugometražni film. U komediji „Ljubav na plajvaz“ koju je režirao Nebojša Komadina glumila je sa Slobodanom Aligrudićem, Taškom Našićem, Draganom Nikolićem i drugima. Tokom 1971. godine snimila je tri filma od kojih je najpoznatiji „Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji“. Reč je o drami Bahurdina Čengića u kojoj su glavne uloge tumačili Branka, Bata Stojković, Dragan Nikolić i Milena Dravić.

Branka Petrić
foto: Dragan Kadić

Mlađe generacije je pamte po ulozi bake Radmile u humorističnoj seriji „Ono kao ljubav“. Reč je o seriji Gorčina Stojanovića u kojoj su glavne uloge tumačili Nikola Kojo, Ljubomir Bandović, Sergej Trifunović, Nataša Marković, Bojana Stefanović i Sonja Kolačarić, a koja je emitovana tokom 2009. i 2010. godine na programu Radio Televizije Srbije (RTS). Branka Petrić je rođena 1937. godine u hrvatskom gradiću Novi Vinodolski. Njen otac je poreklom iz riječkog naselja Sušak, a majka iz Nove Varoši u Sandžaku.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.