PO MIRISU OSETILA DA JOJ MUŽ UMIRE: U noći pre smrti mu rekla 1 STVAR, naježićete se!
Džoj, Foto: Youtube / NBC News

TUGA

PO MIRISU OSETILA DA JOJ MUŽ UMIRE: U noći pre smrti mu rekla 1 STVAR, naježićete se!

Neverovatna sposobnost ove žene da oseća mirise jače nego drugi dala joj je moć da otkrije Parkinsonovu bolest!

Objavljeno:

Zahvaljujući neverovatnom otkriću jedne žene iz Škotske, napravljen je novi test pomoću kojeg se može postaviti dijagnoza Parkinsonove bolesti pre nego što se pojave simptomi. Džoj Miln (72) je uspela da pomoću čula mirisa otkrije da joj je suprug od nje oboleo čak 12 godina pre nego što su to lekari ustanovili.

Ona je na njegovim majicama osetila da mu se miris tela izmenio i to ne na mestima ispod miške, gde obično ostaju tragovi znoja, već na leđima. Razlog je, kako se ispostavilo, izmenjeni sastav sebuma - masne supstance koju luče naše lojne žlezde. U njemu se nađeni i posebni sastojci, karakteristični za organizam osobe obolele od Parkinsonove bolesti.

Džoj je to otkrila zahvaljujući ekstremno jakom čulu mirisa, osobini koja je u njenoj porodici nasledna.

"U noći pre nego što je umro, obećala sam mužu Lesu da ću pomagati u istraživanju sve dok se ne nađe test koji će pomoći u borbi protiv ove okrutne bolesti", ispričala je Džoj koja danas ima petoro unučića. "Toliko sam srećna što imam ovu sposobnost i što mogu da pomognem da se rano otkrije dijagnoza.

Test koji je razvijen sada omogućava da se tri minuta nakon uzimanja brisa sa vrata pacijenta postavi rana dijagnoza Parkinsonove bolesti. To će pomoći da se što pre da terapija i očuvaju funkcije moždanih ćelija, usporavajući bolest.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.