OVAJ ČOVEK JE MUŽ ANITE MANČIĆ: Zanemećete kada vidite koja FACA je u PITANJU (FOTO)
Anita Mančić, Foto: Marina Lopičić

SAZNAJTE

OVAJ ČOVEK JE MUŽ ANITE MANČIĆ: Zanemećete kada vidite koja FACA je u PITANJU (FOTO)

Neke od najpoznatijih uloga su „U potpalublju“, „Karolina Nojber“, „Čudo u Šarganu“, „Pazarni dan“, „Radovan Treći“, „Tako je moralo biti“ i druge

Objavljeno: 19:56h

Anita Mančić je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica. Rođena je 30. septembra 1969. godine u Zemunu. Od 1992. do 2015. godine bila je stalni član ansambla „Ateljea 212“, a nakon toga je prešla u Jugoslovensko dramsko pozorište. Na scenama ova dva teatra, kao i Narodnog pozorišta, Beogradskog dramskog pozorišta (BDP), Zvezdara teatra, Pozorišta „Boško Buha“ i drugih, odigrala je na stotine predstava.

Neke od najpoznatijih su „U potpalublju“, „Karolina Nojber“, „Čudo u Šarganu“, „Pazarni dan“, „Radovan Treći“, „Tako je moralo biti“ i druge.

Anita Mančić
foto: Damir Dervišagić

Za uloge u njima dobila je pet Sterijinih nagrada, Statuetu „Ćuran“, nagrade „Ljubinka Bobić“ i „Zoran Radmilović“. Osim toga, najmlađa je dobitnica nagrade „Velika Žanka“ za izuzetan doprinos filmskoj, pozorišnoj i televizijskoj umetnosti.

Na velikom platnu prvi put se pojavila 1988. godine u filmu „Šta radiš večeras“. Od tada do danas (2021. godina) glumila je u više od 50 filmova i serija. Prepoznatljiva je po ulogama u filmovima „Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“, „Smrt čoveka na Balkanu“ i „Montevideo, Bog te video!“

Još kao studentkinja na Fakultetu dramskih umetnosti počela je da glumi u beogradskim pozorištima. Sa 23 godine postala je stalni član ansambla „Ateljea 212“ na čijoj sceni je do 2015. godine zabeležila stotine nastupa.

1 / 4 Foto: Marina Lopičić

U „Porodičnim pričama“ Biljane Srbljanović u režiji Jagoša Markovića, Anita Mančić je igrala Milenu. Uloge su tumačili i Isidora Minić, Sergej Trifunović, Goran Šušljik i drugi. Komad je igran u brojnim gradovima u regionu, te osvojio nekoliko nagrada. Bila je asistent režije u predstavi „Trg heroja“ koju je režirao Dejan Mijač po tekstu Tomasa Bernharda (Thomas Bernhard). Predstava je premijerno izvedena u decembru 2005. godine na Velikoj sceni. Uloge su tumačili Đuza Stojiljković, Dara Džokić, Ljiljana Dragutinović i drugi.

Sa Darom Džokić i Branimirom Brstinom glumila je u predstavi „Avgust u okrugu Osejdž“ koju je režirala Ljiljana Todorović po tekstu Trejsi Lets (Tracy Letts). Premijera je odigrana 2014. godine, a Anita je igrala Barbaru Fordam. Vajolet Veston tumačila je Dara, dok je Brstina bio Bili Fordam.

Od 2001. godine je u braku sa grafičkim dizajnerom Bojanom Dedićem. Živi i radi u Beogradu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.