Kinesko čudo: Napravljen papir otporan na vodu i vatru! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Adriamedia.tv

ČUVAĆE SVE ZAUVEK

Kinesko čudo: Napravljen papir otporan na vodu i vatru! (VIDEO)

Za pravljenje papira obično se koriste vlakna biljaka koja se lako uništavaju vodom, ali novi superpapir je od hidroksiapatita koji se može naći u kostima
Objavljeno:

Jedan od materijala bez kojeg ne možemo da zamislimo nijedan dan sada je unapređen i dostiže potpuno nove granice. Kinezi su pre nekih 2.000 godina pokupili zasluge kada su otkrili papir, a na Institutu za keramiku u Šangaju naučnici su uspeli da naprave nešto što svet još uvek nije video.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Veruje se da je ovaj papir otporan na vodu i vatru, dok na njemu ne ostaju fleke od kafe i čaja. On je otporan na temperaturu od 200 stepeni Celzijusa i može da se čisti vodom bez da se uništi ono što je napisano na njemu.

NAJVEĆA TAJNA VATIKANA: Da li je Papa Jovana zaista postojala?

Ovo otkriće može da donese pravu revoluciju kada su pisani dokumeti u pitanju, a izgleda da će uz pomoć ovog papira čuvanje trajati znatno duže.

Patent je nastao 2008. godine a sada konačno mogu da kažu da su uspeli i da će se naći u prodaji najkasnije za tri godine.

Za pravljenje papira obično se koriste vlakna biljaka koja se lako uništavaju vodom, ali novi superpapir je od hidroksiapatita koji se može naći u kostima.

Cena će biti nešto viša od regularne cene proizvodnje papira, ali tim iz Šangaja veruje da cena može da se obori masovnom proizvodnjom.

Njihovo otkriće svakako predtavlja revoluciju u korišćenju papira, pa izgleda da će sada pisana dokumenta zaista biti zauvek.

Bonus video: Reljefna umetnost koja obara s nogu: O njenim slikama piše ceo svet!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.