"U SRBIJI ZARAĐUJEM 4.000 EVRA, ALI IMAM JEDAN PROBLEM" Muke ovog momka podelile internet!
Novac, Foto: Profimedia

AU

"U SRBIJI ZARAĐUJEM 4.000 EVRA, ALI IMAM JEDAN PROBLEM" Muke ovog momka podelile internet!

Dok jedni jedva sastavljaju kraj sa krajem kada su u pitanju finansije, ima i onih koji ne znaju kako da potroše novac, a to je upravo i slučaj i jednog muškarca (32) koji radi u Srbiji.

Objavljeno: 19:19h

Naime, kako je objavljeno na društvenoj mreži Redit, jedan muškarac podelio je sa ostalim korisnicima problem koji ga muči.

Kako je naveo, dugo unazad dobro zarađuje, ali od tog novca nije kupio ni automobil, ni stan, dok je uštedeo svega 12.000 evra, zaradu troši na luksuzan život i skupe stvari:

– Imam primanja od 4.000 evra mesečno i ne znam šta da radim sa njima. Nemam rešeno stambeno pitanje, nemam automobil, nemam porodicu da izdržavam, u suštini raspolažem tim većim primanjima za Srbiju i ne znam šta tačno da radim sa njima. Uzeću u obzir da će primanja da rastu iz godine u godinu, što mi stvara dodatan pritisak jer već pet godina imam neka solidna primanja, a uštedeo sam neznatnu sumu i nisam ništa pametno napravio. Rešio sam da sam sebi isplaniram malo odgovorniji finansijski put jer većinu novca potrošim na skupe/nepotrebne stvari koje su mi falile kad sam bio sirot“, pisalo je u postu. A onda je detaljno opisao svoje stanje finansija – uplaćen i potrošen novac, ali i količinu novca koju je uspeo da uštedi.

Dodao je da ima 32 godine i ušteđevinu od 12.000 evra, nema dugove ni kredite, a od plate svakog meseca za kiriju daje 300 evra. Onda je postavio konkretna pitanja.

Evri, Evro, Euro, Novac
foto: Profimedia

– Moja pitanja su:

Da li postoji neki standardan roadmap za ovakve stvari a da nije samo preveden od Amerikanaca, već eksplicitno specijalizovan za naše podneblje?

Da li pre svega treba da rešim stambeno pitanje? Slabo se razumem u ekonomiju, ali u ovo doba ludih skokova cena uz loš kvalitet gradnje mi to ne deluje kao dobra ideja.

Da li postoji negde definitive guide za proces ulaganja u Američku berzu iz Srbije, zajedno sa svim koracima u ELI5 fazonu? Pogledao sam FAQ ovog subreddita i pročitao par postova, ali ima rupa u informacijama za nas finansijske nepismene a koje su iskusnim članovima logične (ovde mislim baš na procese, banke, brokere, dizanje novca, plaćanje poreza a ne na samu veštinu ulaganja)

Da li vredi razmišljati o životnom osiguranju/ privatnom penzionom fondu?

Da li imate generalno neki savet za mene? Zahvaljujem – napisao je on.

Odgovori drugih korisnika bili su različiti:

– Kad je već takva situacija, kupi stan na dobroj lokaciji izdaj ga tipa stan na dan… Ako ga uzmeš za sebe samo ćeš da ulažeš u njega i gubićeš pare, ovako ti stan vraća pare. Stan koji uzmeš za sebe ti samo donosi trošak, a pošto si u takvoj situaciji kakvoj jesi treba ti nešto da ti donosi kintu da uđeš u tok novca – jedan je od komentara. kako piše Kurir.

– Nađi ženu, ima da ti reši sva pitanja oko ušteđevine u roku od 6 meseci, tražićeš savet posle kako da uštediš 500 evra, dodao je drugi.

– Oženi se i svi problemi će ti biti rešeni!“, „Otvori štedni račun u inostranstvu, ostavljaj 1.000 evra mesečno tamo, u penziju odeš sa 50 godina i 280k -300k€“, „Ako već imaš tol’ko para, a ne znaš šta ćeš i nisi finansijski pismen, nađi kvalitetnog finansijskog savetnika, ima čak i kod nas toga, nije ti par stotina evra razlika, a dobićeš dobar savet. Za tolika primanja, ne vredi savet na internetu tražiti – ređali su se komentari.

– Ako imaš 32 godine, dobra primanja, i ključno, dobru ženku, prave je vreme da se ženiš. Znači investiraj prvo u neki verenički prsten, a za ostatak šteka napravi svadbu sa puno zvanica. Dobar deo novca će ti se vratiti, to uložiš u medeni mesec, praviš decu, a onda već gledate zajedno da rešite stambeno i druga životna pitanja.“Moj savet ti je da kupiš stan za život“, „Stan je odlično ulaganje, naročito ako ga nemaš. Zatim, potpuno opremljen apartman na planini ili u banji koji oni tamo uz ugovor izdaju, održavaju i rade sve što treba. Zarada verovatno nije kako obećavaju, ali je sigurno ima – bili su pojedini upućeni saveti u vezi sa potencijalnim poslovnim poduhvatima i investicijama.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.