EVO GDE JE ZAPRAVO ROĐEN NEBOJŠA DUGALIĆ: Ovo o GLUMCU niko NE ZNA
Nebojša Dugalić, Foto: Damir Dervišagić

SAZNAJTE

EVO GDE JE ZAPRAVO ROĐEN NEBOJŠA DUGALIĆ: Ovo o GLUMCU niko NE ZNA

Prvak je drame Narodnog pozorišta u Beogradu, a i sam je režirao nekoliko vrlo uspešnih predstava

Objavljeno: 18:10h

Nebojša Dugalić je srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac i reditelj, te redovni profesor na Fakultetu savremenih umetnosti (FSU). Dugalić i njegova supruga Dragana imaju petoro dece. Živi i radi u Beogradu.

Prve glumačke korake napravio je u Amaterskom pozorištu Kraljevo, a tokom studija glume na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) počeo je da sarađuje sa brojnim beogradskim pozorištima, od Beogradskog dramskog pozorišta (BDP), Ateljea 212, Bitef teatra, Zvezdara teatra, Madlenijanuma i drugih.

Dugalić je odigrao na stotine predstava i za svoj rad dobio brojne nagrade. Prvak je drame Narodnog pozorišta u Beogradu, a i sam je režirao nekoliko vrlo uspešnih predstava.

1 / 4 Foto: Damir Dervišagić

Utelovio je različite likove na filmu i televiziji, a veliku popularnost su mu donele uloge u serijama „Žigosani u reketu“, „Državni službenik“ i drugima.

Bio je profesor glume na Akademiji umetnosti u Beogradu, a od 2017. godine je redovni profesor na Fakultetu savremenih umetnosti. Član je Udruženja dramskih umetnika Srbije. Zato je po završetku osnovne škole upisao Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. U klasi profesora Vladimira Jevtovića, pored Nebojše su bili i Dragan Mićanović, Tamara Vučković, Ivana Mihić, Dubravka Mijatović, Uliks Fehmiju i drugi.

Priznao je da prva godina nije prošla „glatko“, jer mu nisu odgovarali časovi na kojima je morao da bude potpuno otvoren i da pokazuje vlastitu ličnost. Međutim, to ga nije sprečilo da se izdvoji, te da kasnije postane jedan od najperspektivnijih mladih glumaca.

Nebojša Dugalić
foto: Damir Dervišagić

Tokom studija počeo je da glumi u pozorištu, na filmu i televiziji. Diplomirao je 1994. godine. Od momenta kada je postao student Fakulteta dramskih umetnosti počeo je da igra predstave u raznim beogradskim pozorištima. Mogla ga je gledati publika Beogradskog dramskog pozorišta, Ateljea 212, Bitef teatra, Zvezdara teatra, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Madlenijanuma i drugih. Dugalić je sada prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Reditelj Zoran Ratković poverio mu je ulogu Džona u komadu „Očevi i oci“ koja je premijerno izveden 5. juna 1992. godine u „Ateljeu 212“. U istom pozorištu je tumačio Šaflara u predstavi „Kneginja iz Foli Beržera“.

Nebojša Dugalić
foto: Printscreen/Youtube/domaci filmovi laza

Usledile su uloge u predstavama „Sedmorica protiv tebe“, „Prosjačka opera“ i „Maska“. U drami „Maska“ Miloša Crnjanskog tumačio je Ćeazarea, a u Šekspirovoj „Ukroćenoj goropadi“ Grumia. Upravo mu je Grumio doneo nagradu „Ošišani jež“ za najboljeg mladog glumca na Festivalu Dani komedije u Jagodini.

Bio je El Greko u „Burleski o Grku“, Đorđe Đorđević u „Tako je moralo biti“, a Stranac u Ibsenovoj „Gospi od mora“. Usledila je vrlo uspešna predstava „Putujuće pozorište Šopalović“ koju je sam režirao i premijerno predstavio publici u Kraljevačkom pozorištu 10. marta 2009. godine. U istom je teatru radio predstavu „Priča o Svetom Savi“ iz 2011. godine.

Nebojša Dugalić
foto: Printskrin/Youtube/mladjonni

Sa Jugom Radivojevićem je 2011. godine sarađivao na predstavi „Producenti“, a potom je igrao Hadži Zamfira u „Zoni Zamfirovoj“ Kokana Mladenovića u Pozorištu na Terazijama. Nebojša Dugalić je rođen 1970. godine u Kraljevu. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu. Kako je jednom prilikom priznao, umetnost ga je oduvek zanimala, a radeći u Amaterskom pozorištu u Kraljevu poželeo je da gluma bude njegov poziv.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.