ISTINA O NENSI PELOSI ŠOKIRALA SVET! Kontroverznoj političarki nije pošlo od ruke da OVO SAKRIJE
Nensi Pelosi, Foto: Profimedia

ŠOKIRAĆETE SE

ISTINA O NENSI PELOSI ŠOKIRALA SVET! Kontroverznoj političarki nije pošlo od ruke da OVO SAKRIJE

Tokom skoro 40 godina državne službe, američka kongresmenka i aktuelna predsednica Predstavničkog doma često je bila oštra kritičarka Kine.

Objavljeno: 21:56h

Kontroverzna poseta Nensi Pelosi Tajvanu – zemlji koju Kina doživljava kao otcepljenu pokrajinu, ali koja uživa američku vojnu podršku – nije iznenađenje za one koji su pažljivo pratili njenu političku karijeru.

Malo epizoda toliko dobro ilustruje njen položaj kao poseta Pekingu iz 1991. godine kada je Pelosi razgnevila i iznenadila lokalne vlasti razmotavši transparent podrške žrtvama masakra na trgu Tjenanmen dok je stajala na mestu na kom su snage bezbednosti napale prodemokratske demonstrante samo dve godine ranije.

Nensi Pelosi
foto: Profimedia

Pelosi jeoštra kritičarka kineskog komunističkog režima, a njen konfliktni pristup prema Pekingu uključuje i bliske odnose sa izgnanim tibetanskim liderom Dalaj Lamom.

Bila je jedna od pokretačkih sila iza odluke američke vlade iz prošle godine da zvanično prizna represiju Pekinga nad Ujgurima i drugim uglavnom muslimanskim narodima kao genocid.

„Ako ne možete da se zauzmete za ljudska prava u Kini iz trgovačkih interesa, gubite svo moralno pravo da se zauzimate za njih bilo gde“, izjavila je Pelosi u intervjuu za internet portal Politiko 28. jula.

Ako ste se pitali koliko ova političarka ima godina, odgovor će vas pomalo šokirati - u pitanju je broj 82, da dobro ste čuli!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.