OVO JE PRAVO POREKLO MILA ĐUKANOVIĆA: Spremite se za ISTINU, ostaćete ZATEČENI
Milo Đukanović, Foto: Profimedia

BIOGRAFIJA

OVO JE PRAVO POREKLO MILA ĐUKANOVIĆA: Spremite se za ISTINU, ostaćete ZATEČENI

Rodio se i odrastao u Nikšiću, gde je završio osnovnu i srednju školu

Objavljeno:

Milo Đukanović je crnogorski je političar i aktuelni predsednik države Crne Gore. On je takođe predsednik Demokratske partije socijalista (DPS), partije koja je vladala 30 godina u Crnoj Gori, te bivši premijer, ministar odbrane i narodni poslanik.

Završavanje šestog mandata ga, kao i činjenica da je vladao 30 godina, čini najdužim premijerom u crnogorskoj istoriji po dužini vršenja dužnosti i broju mandata.

On je jedini bivši jugoslovenski lider koji je ostao potpuno u vlasti kroz cijele 1990-e do 2020.

1 / 4 Foto: Profimedia

Rodio se i odrastao u Nikšiću, gde je završio osnovnu i srednju školu. Kao sin sudije u mladosti je brzo napredovao kroz hijerarhiju Saveza komunista.

Studirao je ekonomiju i 1979. godine postao član Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije. Pre dolaska na vlast, nije imao imovinu.

Đukanović je oženjen i ima sina Blaža i jednog unuka.

Milo Đukanović
foto: EPA/TOMS KALNINS

Visok je 196 cm, što ga čini jednim od najviših aktuelnih predsjednika u Evropi, ali ne i najvišim političarem u Crnoj Gori, pošto su Filip Vujanović sa 200 cm, i Ranko Krivokapić sa 202 cm viši od njega.

Bio je komunistički omladinac i jedan od lidera socijalističke Crne Gore od 1989. do 1991. godine, predsjednik vlade Crne Gore u četiri mandata (1991—1993, 1993—1996, 1996—1998; 2003—2006; 2008—2010; 2012—2016), predsjednik Crne Gore (1998—2002) i vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova 2006. godine.

Milo Đukanović
foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Njegov otac Radovan Đukanović bio je istaknuti komunistički crnogorski funkcioner, koji je svome sinu i otvorio vrata u Savezu komunista Crne Gore. Đukanovići su se doselili u starohercegovački Nikšić, u naselje Kočani godinama ranije — iz Stare Crne Gore, cetinjskoga kraja, iz plemena Ozrinića. Porodična slava Đukanovića je Aranđelovdan.

Čukundeda-stric Mila je Marko Đukanović, koji je bio predsjednik vlade Kraljevine Crne Gore i nacionalni Srbin, a njegov brat Milo je čukunded Mila Đukanovića.

Milo Đukanović
foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Đukanović je 1991. godine (sa 29 godina) postao najmlađi premijer u Evropi. Kada je stupao na dužnost — bez ikakvog političkog iskustva, osim u omladinskim (komunističkim) partijskim organizacijama — mnogi su sumnjali da je dorastao toj odgovornoj funkciji. Milo Đukanović je, međutim, jedini političar u svim zemljama nekadašnjeg istočnog bloka koji je ostao na vlasti bez ijednog dana prekida od tada do danas.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.