OVO JE JEDINA PRAVA ISTINA O BAJI MALOM KNINDŽI: Ostaćete bez TEKSTA, tu je sve APSOLUTNO JASNO!
Baja Mali Knindža, Foto: Print Screen Youtube

DA LI STE ZNALI

OVO JE JEDINA PRAVA ISTINA O BAJI MALOM KNINDŽI: Ostaćete bez TEKSTA, tu je sve APSOLUTNO JASNO!

Jedan je od omiljenih domaćih izvođača

Objavljeno: 21:38h

Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža je srpski folk pevač, tekstopisac i kompozitor, koji je prepoznatljivost stekao devedesetih godina 20. veka, pevajući novokomponovane rodoljubive pesme. Rođen je 13. oktobra 1966. godine u Gubinu kod Livna. Živi i radi u Beogradu.

Pesme je počeo da piše još u osnovnoj školi, inspirisan klasicima ruske književnosti.

Redovno je nastupao na školskim priredbama, a muzikom se počeo baviti u Beogradu krajem osamdesetih godina. Prva pesma koju je snimio bila je „Nema raja bez rodnoga kraja“. Pevao je u kafanama u Surčinu i Sarajevu, a pred sam početak rata vratio se u rodni kraj. Umesto puške, u ruke je uzeo mikrofon, a u tom periodu je snimio i prvi album pod nazivom „Ne dam Krajine“. Teme njegovih pesama su uglavnom bile ratne, veličao je srpske vojvode iz prethodnih ratova, te pevao o onima koji su predvodili Srbe u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Od 1991. do 2014. godine snimio je i objavio skoro trideset studijskih albuma, te nastupao širom sveta.

Baja Mali Knindža
foto: Instagram

Detinjstvo i obrazovanje

Mirko Pajčin je rođen 1966. godine u selu Gubin kod Livna. S ocem Neđom, majkom Mašom i pet godina mlađim bratom Novakom živeo je u rodnom selu sve do 15. godine. Otac je radio u Nemačkoj i Austriji, a majka je bila domaćica. Vodila je brigu o sinovima, kući i poljoprivrednom gazdinstvu koje su posedovali. Sa sedam godina je doživeo ozbiljan zdravstveni problem. Naime, nakon što je ispratio oca koji je putovao u Nemačku, Baja je osetio jake bolove, a u bolnici su konstatovali da mu je jedan bubreg potpuno nefunkcionalan. Lekari u Sarajevu su ga hitno operisali i uspeli da spasu drugi bubreg, pa samim tim i njegov život. Karijera

Inspirisan svime što se oko njega dešavalo, te pričama o Drugom svetskom ratu koje je čuo od svoje bake, Baja je sve češće ljubavnu tematiku svojih pesama menjao hronikom vremena. Tako su nastajale rodoljubive numere po kojima će ostati prepoznatljiv do današnjeg dana. Prvi album pod nazivom „Ne dam Drine“ je objavio 1991. godine. Pored naslovne, na njemu su bile i numere „Vratiće se delija“, „Za krst časni“, „Krajišnik“, „Zapjevajte braćo“ i druge. Već sledeće godine se u prodaji pojavila njegova kaseta „Stan’te paše i ustaše“ sa pesmama koje su brzo postale hitovi. Na toj kaseti su bile numere „Božić je“, „Kad sam bio mali“ i „Pevaj Srbijo“, te obrada stare pesme „Morem plovi jedna mala barka“. Tokom 1993. godine Baja je snimio čak četiri albuma. Na kaseti pod nazivom „Živeće ovaj narod“ bile su pesme „Dođi kući Momčilo“, „Ne volim te Alija“, „Pjeva srpska krajina“ i druge. Na albumu „Još se ništa ne zna“ su bile numere „Srbi se nikog ne boje“, „Obilić me zove“, te duet sa Borom Čorbom „Ćuti, ćuti ujko“, za koji su snimili i video spot. Pesme „Diler“, „Zatvor“, „Đedo“, „Gavrilo“, „Dražo“ i druge našle su se na albumu „Rat i mir“, a numere „Prošli su mi vozovi“, „Stari bagrem“, „Večeras dame biraju“ i druge na kaseti pod nazivom „Kockar bez sreće“. Uz instrumentalnu pratnju Orkestra „Pravoslavci“, Baja je 1994. godine snimio album „Pobediće istina“ sa pesmama „Od Grahova do Zvornika“, „Krajino, krvava haljino“, „Pravoslavac“, „Dođi pope, ljubimo ti stope“ i druge. Posebno se izdvojila numera „Pravoslavac“, koja je i danas jedna od njegovih najslušanijih pesama.

Privatni život

Mirko Pajčin je rođen 1966. godine u selu Gubin kod Livna. Još kao petnaestogodišnjak se preselio u Beograd, gde i danas živi i radi. O njegovom privatnom životu se vrlo malo zna, uprkos činjenici da je više od trideset godina prisutan na domaćoj javnoj sceni. Pevač ipak ne krije da ima šestoro dece i da je od 2017. godine u braku sa suprugom Draganom, koja se retko pojavljuje u javnosti. Ćerku Smiljanu Baja je dobio 1996. godine, a već u decembru 1997. rodila se Ljiljana. Tri godine kasnije su dobili još jednu devojčiću kojoj su dali ime Anđela.

Na svoj rođendan 2004. godine je dobio sina Nenada. Drugi sin Gavrilo je rođen 2017, a treći Danilo godinu dana kasnije.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.