OVO SE JEDNOM VIĐA! Pogledajte "IZNUTRA" kako izgleda jedan dan BEBE u STOMAKU (VIDEO)
Foto: Printscreen/Instagram

neverovatno

OVO SE JEDNOM VIĐA! Pogledajte "IZNUTRA" kako izgleda jedan dan BEBE u STOMAKU (VIDEO)

Beba se veoma brzo menja, pa iz nedelje u nedelju možete da očekujete nove stvari

Objavljeno:

Mnogi budući roditelji se pitaju šta njihova beba radi dok je u stomaku.

Beba se veoma brzo menja, pa iz nedelje u nedelju možete da očekujete nove stvari.

Tako već u 16. nedelji beba već može da trepće, a u 24. nedelji po prvi put možete da osetite njeno štucanje.

Sve to možete da vidite i na ultrazvučnim pregledima koji su veoma važni kako bi se pratio rast i razvoj ploda. Međutim, kako beba sve više raste, tako se smanjuje slobodan prostor u stomaku, te se beba u skladu sa tim i “zabavlja”.

Pomeranje rukica i nogica, ali i pokazivanje svog mišljenja – bebe zaista “ne gube vreme” dok su još u stomaku, već imaju popunjen raspored različitim aktivnostima. U slučaju da joj se nešto ne dopada, budite sigurni da će vam to i pokazati.

Pogledajte kako beba izgleda i šta sve radi u stomaku:

A kako izgleda razvoj bebe iz meseca u mesec, pitanje je koje takođe zanima mnoge mame i tate.

Začeće

Proces začeća se dešava kada se spermatozoid spoji sa jajnom ćelijom. U ovom trenutku genetika buduće bebe je već oblikovana, uključujući i bebin pol. U toku naredna tri dana oplođena jajna ćelija se brzinom množi na veliki broj ćelija. Nakon toga prolazi kroz jajovod do materice i kači se za njen zid. Tada kreće da se formira i placenta koja štiti i obavija plod.

4. nedelja trudnoće

U ovom periodu se kod bebe formiraju strukture iz kojih će se razviti lice i vrat. Srce i krvi sudovi nastavljaju sa svojim razvojem, a pluća, želdac i jetra počinju da se formiraju. Test trudnoće bi u ovom trenutku trebao da pokaže dve crtice.

6. nedelja trudnoće

Beba je sada velika oko 1,7 cm. Uši i očni kapci su formirani, i može se videti vrh nosića. Ruke i noge su prilično formirane, a prsti na nogama i rukama još rastu i razdvajaju se jedni od drugih.

12. nedelja

Beba je u ovom periodu dugačka oko 5 cm i pravi prve pokrete. Polni organ bebe postaje jasnije uočljiv.

16. nedelja

Bebina dužina je sada oko 11 cm. Okicama može da trepće, a srce i krvni sudovi su u potpunosti formirani. Prsti na nogama i rukama već imaju svoje univerzalne otiske.

20. nedelja

U ovom trenutku materica je u visina pupka trudnice. Beba sada zna da sisa palac, zeva, isteže se i menja izraze lica.

24. nedelja

U ovoj nedelji možete osetiti pokrete koje mogu biti i posledica bebinog štucanja. Osim toga, u ovoj nedelji bebi se već razvija srednje uho i centar za ravnotežu.

28. nedelja

Ovo je period u trudnoći kada beba veoma često menja svoje mesto u maminom stomaku. Prevremeno rođene bebe u ovoj nedelji imaju veliku šansu da prežive.

32. nedelja

Od ovog trenutka do porođaja, bebe mogu čak i duplirati svoju kilažu. Pojedinim ženama se već tada pojavljuju prve kapi mleka – kolostruma, kao priprema za dojenje koje im predstoji.

36. nedelja

U ovoj fazi mozak beba se veoma intenzivno razvija. Pluća se i dalje formiraju, a glava bebe je uglavnom okrenuta ka karlici. Bebe rođene u “terminu” su bebe rođene nakon 37. nedelje.

40. nedelja – porođaj.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.