ŠOK, EVO KOLIKO ANA BRNABIĆ IMA GODINA: Pašćete u nesvest!
Ana Brnabić, Foto: Printscreen/Pink TV

KO BI REKAO

ŠOK, EVO KOLIKO ANA BRNABIĆ IMA GODINA: Pašćete u nesvest!

Dobitnica je brojnih priznanja za razvojne projekte na kojima je radila, promociju društveno-odgovornog poslovanja i tolerancije.

Objavljeno: 12:42h

Ana Brnabić, na sednici Narodne skupštine Republike Srbije, 28. oktobra 2020. godine, izabrana je po drugi put za predsednicu Vlade Srbije.

Poseduje master diplomu (MBA) sa Univerziteta Hal iz Velike Britanije i više od deset godina rada sa međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji.

U avgustu 2016. godine izabrana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije, i tu funkciju je obavljala do izbora za predsednicu Vlade.

Ana Brnabić
foto: Ana Paunković

Kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave posebno je radila na reformi javne uprave kroz uvođenje elektronske uprave u Srbiji kako bi država postala istinski servis građana. Uvođenje elektronske uprave u Srbiji značilo je i mnogo efikasniju i transparentniju upravu, kao i alat za odlučnu i praktičnu borbu protiv korupcije.

Neki od najznačajnijih projekata koje je realizovala u ovom segmentu tokom svog mandata jesu projekat e-Beba („Bebo, dobro došla na svet”), automatska razmena podataka između organa javne uprave (zahvaljujući kojoj se danas rutinski razmenjuju podaci između svih organa uprave, umesto da ih građani sami sakupljaju i nose od šaltera do šaltera), elektronska prijava i plaćanje poreza na imovinu, elektronski upis dece u vrtiće i škole.

1 / 9 Foto: Printscreen Ami G Show

Kao predsednica Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije Vlade Srbije, u svakodnevnim konsultacijama sa IT industrijom iz Srbije, startap i inovacionim kompanijama, razvila je Akcioni plan i krenula u njegovu brzu primenu. Srbija je danas zemlja sa četiri naučno-tehnološka parka – u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Čačku, što sve doprinosi tome da je IKT sektor najperspektivniji i najbrže rastući (dostigao učešće od 6% u BDP).

Ana Brnabić rođena je 1975. godine u Beogradu i ima 47. godina.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.