DEČAK PREŽIVEO PAKAO ZBOG PODMUKLIH SIMPTOMA: Nakon infekcije usledio je UŽAS, majka OČAJNA
Kuper Hejton, Foto: Printscreen/Facebook

užas

DEČAK PREŽIVEO PAKAO ZBOG PODMUKLIH SIMPTOMA: Nakon infekcije usledio je UŽAS, majka OČAJNA

Majka Kupera Hejtona preživela je pravi pakao nakon što su se njenom jedanaestogodišnjem detetu pojavili neobjašnjivi simptomi čak četiri nedelje nakon infekcije koronavirisom

Objavljeno:

Maleni Kuper Hejton (11) iz Britanije preživeo je zajedno sa svojom majkom Pipom Kruk (38) pravi pakao nakon što se zarazio koronavirusom i u jednom trenutku završio u bolnici, gde su se lekari danima borili za njegov život.

Međutim, to se nije dogodilo jer je Kuper imao simptome KOVIDA-19, već zbog stanja koje mu se javilo čak četiri nedelje nakon što je testiran pozitivno na koronu, a o kom njegova porodica ništa nije znala. Kasnije su i lekari priznali da je u pitanju slučaj o kakvom veoma malo znaju iako pandemija opake zaraze polako ulazi u treću godinu.

- Četiri nedelje nakon što smo otkrili da je zaražen, Kuperu se pojavila neobjašnjivo visoka temperatura. Pre toga je nijednom nije imao i infekciju je prošao praktično bez simptoma. Ubrzo je izgubio apetit, postao letargičan i počeo da se žali na propadanje ispod levih rebara, kao i na bol u stomaku - ispričala je Krukova, nastavivši da je dete odmah odvela u bolnicu po preporuci lekara opšte prakse koji je posumnjao da mališan ima sepsu.

Ipak, lekari u Kraljevskoj univerzitetskoj bolnici u Lankasteru su odmah utvrdili da Kuper pati od pedijatrijskog inflamatornog multisistemskog sindroma (PIMS). U pitanju je izuzetno retko stanje koje pogađa 0,5 odsto dece koja su preležala KOVID-19, pri čemu jedno od petoro mališana zahteva bolničko lečenje.

- Kuperu je temperatura neprestano rasla i po telu mu se pojavio osip. Lice mu je oteklo, usne su mu postale krv-crvene, kao i beonjače. Ultrazvukom je utvrđeno da ima infekciju u stomaku i da zapaljenje slezine - ispričala je dečakova majka koja je sa njim provela tri duge noći u bolnici.

Kako je priznala, osećala je ogromnu krivicu jer kao majka nije znala šta sve može da joj se dogodi s detetom.

- Deca mogu da ostanu sa trajnim oštećenjem na srcu ako se ovo stanje ne prepozna na vreme. Mogu i da umru - istakla je zabrinuta žena.

Njen sin je proveo ukupno šest dana u bolnici, od kojih je tri bio na intenzivnoj nezi.

Prema zvaničnim podacima, PIMS se razvija između četiri i šest nedelja od dijagnoze KOVIDA-19. Simptomi mogu da budu i izražen osip po stomaku, dijareja, povraćanje, izuzetno crven jezik i crvene, ispucale usne.

(Espreso/Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.