NEMA GA VIŠE: Umro poznati POLITIČAR, STRAVIČNE VESTI
Keijo Tero Korhonen, Foto: Printscreen/Youtube

tuga

NEMA GA VIŠE: Umro poznati POLITIČAR, STRAVIČNE VESTI

Korhonen je umro u Arizoni 7. juna 2022. u 88 godini

Objavljeno: 13:24h

Keijo Tero Korhonen je finski političar, ambasador i profesor. Tokom svoje političke karijere bio je finski ministar spoljašnjih poslova i stalni predstavnik Finske pri Ujedinjenim nacijama. Bio je neuspešankandidat za predsednika Finske 1994. Bio je i profesor na Univerzitetu u Helsinkiju i izvanredni profesor na Univeezitetu Arizona.

Korhonen je bio finski ministar spoljašnjih poslova između 1976. i 1977. predstavljajući Stranku centra.Od 1983. do 1988. bio je stalni predstavnik Finske pri Ujedinjenim nacijama. Korhonen je bio nezavisni kandidat na predsedničkim izborima 1994. Izazvao je Paava Väyrynena koji je bio kandidat središnje stranke u Finskoj. Obojica su bili članovi stranke, ali većina stranke promenila se prema članstvu u EU nakon što je čelnik stranke Esko Aho preuzeo vlast i podržao članstvo u EU. Korhonen je odlučio raditi protiv članstva u EU i iz tog razloga odlučio učestvovati na predsedničkim izborima izvan svoje stranke koja je podržavala članstvo u EU.

Korhonen je bio poznat po svojim kritičkim stavovima protiv Eu+vropske unije. Autor je nekoliko knjiga o spoljašnjoj politici i Ujedinjenim nacijama. Takođe, Korhonen je pisao kolumne za finske novine i časopise.

Korhonen je umro u Arizoni 7. juna 2022. u 88 godini.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.