NAJVEĆA BILJKA NA SVETU OTKRIVENA JE U OVOJ ZEMLJI: 3 puta veća od MENHETNA! (FOTO)
Australija, Foto: Profimedia

otkriće

NAJVEĆA BILJKA NA SVETU OTKRIVENA JE U OVOJ ZEMLJI: 3 puta veća od MENHETNA! (FOTO)

Morska trava pokriva oko 200 kvadratnih kilometara, rekli su istraživači sa Univerziteta Zapadne Australije, prenosi BBC

Objavljeno:

Najveća poznata biljka na Zemlji - morska trava koja je tri puta veća od Menhetna - otkrivena je kod obale Australije, javlja BBC.

Genetskim testiranjem naučnici su utvrdili da je velika podvodna livada u zapadnoj Australiji zapravo jedna biljka. Veruje se da se širila iz jednog semena tokom najmanje 4.500 godina.

Morska trava pokriva oko 200 kvadratnih kilometara, rekli su istraživači sa Univerziteta Zapadne Australije, prenosi BBC.

1 / 4 Foto: Profimedia

Tim je slučajno naišao na otkriće u zalivu „Šark“ (ajkula), oko 800 km severno od Perta.

Cilj naučnika bio je da utvrde genetsku raznolikost vrste - poznate i kao "trava vrpca" koja se obično nalazi duž delova australijske obale.

Istraživači su sakupili izdanke iz celog zaliva i ispitali 18.000 genetskih markera da bi došli do "otiska prsta" svakog uzorka.

Imali su za cilj da otkriju koliko biljaka čini livadu.

„Odgovor nas je oduševio – bila je samo jedna!" rekla je Džejn Edgelou, glavni autor studije. „To je to, samo jedna biljka se proširila na 180 km u zalivu Šark, što je čini najvećom poznatom biljkom na Zemlji.“

Biljka je izuzetna i po svojoj izdržljivosti, jer je rasla na lokacijama širom zaliva u veoma različitim uslovima.

„Čini se da je zaista otporna, podnosi širok raspon temperatura i saliniteta, kao i ekstremno visoke količine svetlosti, što bi, sve zajedno, bilo veoma stresno za većinu biljaka“, rekla je dr Elizabet Sinkler, jedan od istraživača.

Ova vrsta morske trave uglavnom raste kao travnjak brzinom do 35 cm godišnje. Zbog toga su istraživači procenili da je bilo potrebno 4.500 godina da se proširi do sadašnje veličine.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Proceedings of the Roial Societi B.

(Espreso / BBC(


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.