DEDA (86) POKAZAO DOKTORU KOLIKI IMA! Ovaj odmah POKAZAO SLIKU, AU (FOTO)
Foto: Profimedia

STRAŠNO...

DEDA (86) POKAZAO DOKTORU KOLIKI IMA! Ovaj odmah POKAZAO SLIKU, AU (FOTO)

Jedan od lekara se iznenadio kada je video spisak lekova pacijenta koji mu je došao. Bio je izuzetno dug, ali se ispostavilo da 86-godišnjak uopšte nije morao da ih uzima

Objavljeno: 13:35h

Uzimanje mnogih lekova od strane starijih pacijenata nikoga ne iznenađuje. Ponekad je to neizbežno, ali lekari upozoravaju da se ne uzima previše lekova u isto vreme bez pune lekarske konsultacije.

Kakvo je bilo iznenađenje dr. Mihail Čudžik, specijalista kardiologije i interne medicine, kada je video koliko lekova uzima jedan 86-godišnjak.

Doktor je pokazao listu lekova 86-godišnjaku

Dr Mihail je fotografisao listu lekova koju je pripremio pacijentov sin i podelio je na Tviteru. Na dva lista papira bilo je preko 40 lekova. U unosu podataka je doktoru je pacijent rekao da niko od lekara , čak ni za vreme njenog boravka u bolnici , nije pominjao ništa o prestanku uzimanja bilo koje tablete.

- Sa današnjeg kardio pregleda. Spisak lekova - kako pacijent kaže, lekari su mu dali nove lekove, ali nisu rekli da treba prekinuti sa prethodnim. Čak ni u bolnici (spisak broj 2) niko nije rekao da prestane. Počela je zavisnosti – napisao je dr Čudžik.

Spisak objavljen na Tviteru izazvao je veliku senzaciju. Mnogo ljudi je odgovorilo u komentarima. Neki smatraju da se pacijenti stide da kažu lekarima o lekovima koje su već uzimali ili da ne zapišu koje lekove uzimaju, a čak i ako ih lekar pita, oni odgovaraju da ne znaju ili se ne sećaju, zbog čega ovo je slučaj.

Ana Leder, portparol filijale Nacionalnog zdravstvenog fonda u Lođu, napisala je:

"Šokantan primer polipragmazije (preterano konzumiranje lekova – prim. aut.). Uvek uzmite listu lekova, biljaka i dijetetskih suplemenata koje vam da vaš lekar. Ovako ćete da izbegnete neku veću reakciju.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.