ARMAGEDON samo što nije: Strašna solarna oluja PRETI ZEMLJI, koliko smo ugroženi?(FOTO) (VIDEO)
Foto: AP

opasnost sa neba

ARMAGEDON samo što nije: Strašna solarna oluja PRETI ZEMLJI, koliko smo ugroženi?(FOTO) (VIDEO)

Ova pojava se javlja zbog erupcije gasa na Sunčevoj površini, pa visoko namagnetsane čestice stižu do Zemlje velikom brzinom
Objavljeno: 20:41h

Američka okeanska i atmosferska agencija (NOAA) objavila je da se Zemlji približava snažna solarna oluja koja bi trebalo da do naše atmosfere stigne svakog dana. I mogla bi da izazove brojne probleme.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Solarna oluja se javlja zbog erupcije gasa na Sunčevoj površini, pa visoko namagnetsane čestice (plazma) do Zemlje stižu velikom brzinom. Takve oluje stvaraju i jedan od najljepših prirodnih fenomena, Auroru Borealis, ali isto tako mogu da poremete komunikacione i navigacione uređaje, oštetete satelite pa čak i da prouzrokuju nestanak struje.

Ako se plazma sudari sa Zemljom, može da izazove geomagnetne oluje. Taj učinak je snažniji blizu Zemljinih polova, gde je Zemljino magnetno polje najslabije.

foto: Thinkstock

Velike solarne oluje javljaju se svakih 150 godina, a poslednja se dogodila 1859. godine i poznata je kao "Karingtonov događaj", po britanskome astronomu Dejvidu Karingtonu koji je zabeležio. Bila je toliko jaka da je poremetila telegrafske mašine na dva kontinenta, a polarna svetlost se videla i u Africi, Australiji, Latinskoj Americi i SAD-u.

Kada bi danas upola slabija solarna oluja pogodila Zemlju, nastala bi šteta od 2,6 milijarde dolara samo u Sjedinjenim Državama. NASA je procenila da su šanse da se oluja takve jačine dogodi u periodu od 2012. do 2022. godine 12 posto.

(Espreso.co.rs / Avaz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.