10 ČUDNIH BOŽIĆNIH OBIČAJA: Duhovi, krastavci i ćurka na kredit! (FOTO)
Foto: Facebook

nekada davno

10 ČUDNIH BOŽIĆNIH OBIČAJA: Duhovi, krastavci i ćurka na kredit! (FOTO)

U vreme Viktorijanaca bogati su se rasipali a siromašni dovijali. Danas je situacija prilično slična, ali su se običaji vezani za Božić prilično izmenili
Objavljeno:

5. Zabavne igre?

Kako i danas, tako i u davna vremena ljudi su voleli takozvane salonske zabave. Jedina razlika je što su oni imali pomalo čudan ukus, kad je reč o igrama. Pravi primer je igra "snapdragon". Prvo bi suvo grožđe potopili u činiju ruma, zatim bi sve to zapalili, a takmičari su morali da ustima vade zapaljene grožđice i jedu ih. Prava porodična igra, zar ne? Neke od igara zadržale su se do današnjih vremena, poput pantomime ili igre sa stolicama. Doduše, tada su gubitnici za kaznu morali da poljube svaku damu u prostoriji, ili da joj udele deset koplimenata, ne koristeći slovo L. Nekada nije loše biti luzer!

6. Ostrige - hrana siromašnih

Trpeza Viktorijanskog doba uglavnom je uključivala različite vrste mesa. Naravno, u zavisnosti od imovinskog stanja domaćina. Oni koji nisu mogli da priušte gusku, patku ili pile, morali su da se zadovolje - ostrigama?! Da, u davna vremena, ovaj delikates važio je za hranu najsiromašnijih slojeva. Zvali su ih "protein za sirotinju" i često su bili glavno Božićno jelo.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.